Ungaria dubleaza noua "cortina de fier" din calea refugiatilor

Luni, 20 Martie 2017, ora 18:03
6002 citiri
Ungaria dubleaza noua "cortina de fier" din calea refugiatilor
Foto: Flickr/Freedom House

Ungaria va ridica inca un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a se apara de influxul de refugiati, care ar putea sa reapara pe ruta balcanica incepand cu aceasta primavara.

Pentru grupurile de refugiati din Orientul Mijlociu, Ungaria reprezinta o tara de tranzit catre tarile mai bogate din Europa de Vest, dar valul migrantilor a ajuns sa fie o adevarata problema pentru localnici si oficialii de la Budapesta, informeaza IB Times.

In 2015, Ungaria s-a trezit cu un numar de 1.800 de cereri de azil la suta de mii de locuitori, refugiatii alegand aceasta varianta care le permitea sa se se instaleze in prima tara din spatiul Schengen iesita in cale, urmand ca apoi sa-si continue traseul spre Vest in conditii mai lejere.

Insa teama de a nu trece prin criza refugiatilor izbucnita in Grecia, ca si spaima adapostirii unor celule teroriste latente aflate in drum spre Europa de Vest i-au fortat pe oficialii de la Budapesta sa blocheze accesul pribegilor intrati in tara pe ruta balcanica cu un gard de sarma ghimpata inalt de 4 metri si intins pe o lungime de 170 km.

De asemenea, in vara anului trecut, guvernul Orban a anuntat oficialii UE ca refuza preluarea refugiatilor in cadrul programului de relocare stabilit de Bruxelles.

Acum, Budapesta pregateste un nou gard de sarma ghimpata care sa dubleze bariera de la granita cu Serbia de teama deteriorarii relatiilor dintre tarile vest-europene si Turcia, fapt care ar putea suspenda in cele din urma si acordul incheiat intre Bruxelles si Ankara cu privire la stoparea fenomenului de migratie al sirienilor si irakienilor aflati deja in taberele din Turcia.

"Nu este o politica foarte inteligenta sa iti pui securitatea in mainile turcilor si apoi sa incepi sa ii ataci si sa ii critici ca nu au o democratie functionala si sa intretii o stare conflictuala cu ei", a declarat premierul Viktor Orban.

Principala teama manifestata de populatia Ungariei in fata migrantilor o reprezinta introducerea ideologiei extremiste in tara, iar premierul maghiar nu a ezitat sa foloseasca acest lucru in favoarea consolidarii pozitiei sale politice declarandu-se in cateva randuri aparatorul crestinismului european.

Teama de refugiati a crosscut semnificativ in ultimele 16 luni, ca urmare a atacurilor sangerioase derulate de teroristii gruparii Statul Islamic in tari precum Franta si Belgia.

Pe de alta parte, cifrele statistice arata ca, in ciuda declaratiilor alarmiste date de Viktor Orban, migrantii ajunsi in Europa tind sa fie victime ale gruparilor extremist-nationaliste locale.

In Germania, de exemplu, intre 2015 si 2016, numarul atacurilor inregistrate impotriva refugiatilor a crescut de la 60 la 78, in vreme ce incidentele armate raportate in aceste cazuri au evoluat de la 31 la 57.

Topul tarilor europene a caror populatie se teme ca venirea refugiatilor va declansa un val de atentate teroriste este condus de Grecia (63%), secondata de Italia (53%). Ungaria ocupa pozitia a III-a, cu un procent de ingrijorare de 41% in randul populatiei.

#refugiati Europa, #gard granita Ungaria, #viktor orban, #criza refugiati, #acord refugiati UE Turcia , #Ungaria