Ungaria ingheata cheltuieli bugetare pentru a scapa de procedura de deficit excesiv a UE

Vineri, 10 Mai 2013, ora 16:43
2514 citiri
Ungaria ingheata cheltuieli bugetare pentru a scapa de procedura de deficit excesiv a UE

Ungaria va ingheta unele cheltuieli bugetare si este pregatita sa adopte si alte masuri, inclusiv cresterea celei mai mari taxe bancare din Europa, pentru a iesi din procedura de deficit execesiv derulata de Comisia Europeana, potrivit Bloomberg.

Guvernul va ingheta cheltuieli de 93 miliarde forinti (317 milioane euro) planificate pentru acest an, iar in 2014 este pregatit sa economiseasca inca 80 miliarde forinti, in principal prin amanarea unor plati pentru proiecte precum constructia de stadioane, a declarat ministrul Economiei, Mihaly Varga, intr-o conferinta la Budapesta.

Daca masurile sunt insuficiente, Ungaria este dispusa sa majoreze si o taxa speciala impusa bancilor sau taxa pe tranzactii financiare.

Premierul Viktor Orban incearca sa obtina ridicarea procedurii de deficit excesiv impotriva Ungariei, intrucat aceasta ameninta sa conduca la taierea de fonduri comunitare. Fondurile europene au o contributie de 95% la dezvoltarea infrastructurii din Ungaria, potrivit Bloomberg.

Comisia a delansat procedura de deficit excesiv impotriva Ungariei in 2004, an in care tara a aderat la UE.

"Facem tot ce depinde de noi pentru a scoate Ungaria de pe lista rusinii si pentru a iesi din procedura de deficit excesiv", a spus Varga.

Implementarea de noi masuri de catre Ungaria pentru mentinerea deficitului bugetar in limita UE de 3% in acest an si in 2014 ar permite Comisiei sa renunte la procedura declansata impotriva Budapestei, a declarat, la inceputul lunii mai, comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. Comisia a estimat ca deficitul bugetar al tarii s-ar putea situa la 3% in acest an si la 3,3% anul urmator.

"Primele doua masuri de ajustare fiscala ar trebui sa fie suficiente pentru a determina Comisia Europeana sa revizuiasca estimarea privind defciitul bugetar al Ungariei, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv la inceputul verii", a declarat Zoltan Torok, analist la divizia ungara a Raiffeisen Bank International.

Ungaria a adoptat in mai multe randuri anul trecut masuri de reducere a deficitului bugetar, pentru a evita pierderea de fonduri europene. Guvernul ia noi masuri pentru a-si atinge obiectivul de 2,7% pentru acest an si pentru 2014, desi nu le considera necesare, a declarat un purtaor de cuvant al executivului. In 2012, Ungaria a inregistrat un deficit bugetar de 1,9%.

Budapesta isi mentine estimarea pentru o crestere economica de 0,7% in acest an, intrucat guvernul se va concentra pe limitarea cheltuielilor in domenii cu impact mai redus asupra economiei, a afirmat ministrul Economiei.

Premierul Orban a nationalizat fondurile de pensii private si a impus taxe speciale in energie, retail si telecomunicatii, precum si cea mai mare taxa pe banci din UE, pentru a acoperi gaurile din buget anul trecut. Guvernul a acuzat lobby-ul companiilor afectate de taxe pentru preocuparea UE privind politica bugetara a tarii.

#Ungaria deficit bugetar, #Ungaria cheltuieli bugetare , #Ungaria