Ungaria isi pastreaza dorinta de aderare la zona euro

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:57
895 citiri
Ungaria isi pastreaza dorinta de aderare la zona euro

Ungaria nu vrea sa ramana la periferia Uniunii Europene, iar aderarea la zona euro este in interesul sau politic si economic fundamental, a declarat luni ministrul de externe Janos Martonyi.

Vorbind in cadrul unei consultari sociale consacrate bugetului UE la Academia Ungara de Stiinte, Martonyi a afirmat ca blocul continua sa ramana cea mai importanta putere economica a lumii si ca nivelul datoriei sale este mai mic decat cel al SUA sau Japoniei, citeaza agentia MTI.

Politica de coeziune in viitoarea perioada bugetara a UE din 2014-2020 este un element central pentru atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020, a adaugat seful diplomatiei ungare, pledand totodata pentru eliminarea discrepantelor economice dintre economiile statelor membre.

Martonyi a considerat "inacceptabil din punct de vedere politic" faptul ca Ungaria ar urma sa primeasca cu 20 la suta mai putin din fondurile de coeziune in viitoarea perioada bugetara a UE, mentionand ca este nevoie de un acord pentru solutionarea acestei probleme.

Pe de alta parte, comisarul european pentru programare financiara si buget Janusz Lewandowski a declarat, cu aceeasi ocazie, ca propunerea de buget a Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 este "ambitioasa, dar realista". El a explicat ca platile pentru statele membre vor fi reduse pe fondul noilor obligatii ce deriva din Tratatul de la Lisabona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria aderare euro, #Ungaria Uniunea Europeana , #Ungaria