Ungaria modifica partial legea privind justitia, criticata de UE

Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:02
1163 citiri
Ungaria modifica partial legea privind justitia, criticata de UE

Parlamentul Ungariei a modificat legea privind justitia astfel incat sa limiteze puterile presedintei Oficiului National al Justitiei (OBH), considerate excesive de catre Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Parlamentul a decis luni seara, cu 249 de voturi "pentru", 77 "impotriva" si doua abtineri, sa limiteze puterile lui Tunde Hando, presedinta OBH si apropiata a premierului conservator Viktor Orban.

Parlamentarii au tinut astfel cont de propunerile Comisiei de la Venetia, organul consultativ al Consiliului Europei care urmareste sa promoveze spiritul dreptului constitutional al Uniunii Europene. Intr-un raport publicat la sfarsitul lunii martie, Comisia de la Venetia a criticat reforma justitiei din Ungaria, pe care a calificat-o drept "o amenintare" pentru independenta sistemului judiciar.

Comisia de la Venetia, alaturi de Comisia Europeana, s-a declarat ingrijorata in special fata de concentrarea puterii la varful sistemului judiciar din Ungaria.

In virtutea unui amendament adoptat luni seara, anumite prerogative ale presedintei OBH sunt transferate Consiliului National de Judecatori (OBT), cum ar fi aceea de a aplica "proceduri extraordinare accelerate" pentru anumite cazuri "de interes public".

De asemenea, presedinta OBH, aleasa in 2012 pentru noua ani, ar urma sa-si paraseasca functia la sfarsitul mandatului. Legea prevedea ca ea ar fi putut ramane in post in cazul in care eventualul inlocuitor nu ar fi obtinut majoritatea de doua treimi din voturile parlamentului, necesare pentru numire.

Tunde Hando nu va avea nici dreptul de a transfera un caz la un tribunal diferit fara consultarea si acordul prealabil al OBT. De asemenea, ea va trebui sa consulte OBT pentru a stabili bugetul anual al sistemului judiciar.

In plus, sefa OBH nu va mai putea sa propuna amendamente la legea privind sistemul judiciar din proprie initiativa, fara consultari prealabile cu OBT.

Totusi, guvernul nu a revizuit pentru moment un articol al legii privind reducerea varstei de pensionare a magistratilor, de la 70 la 62 de ani, masura extrem de contestata de Bruxelles si pentru care Budapesta ar putea fi sanctionata de Curtea Europeana de Justitie.

Masura este perceputa de criticii guvernului ca fiind un mijloc pentru partidul Fidesz aflat la putere de a scapa de judecatorii incomozi pentru a-i inlocui cu apropiati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria lege justitie, #lege justitie Ungaria UE, #Parlament Ungaria lege justitie , #Ungaria