Ungaria, prima tara UE care porneste pe Drumul Matasii

Luni, 08 Iunie 2015, ora 10:06
5038 citiri
Ungaria, prima tara UE care porneste pe Drumul Matasii
Foto: fdecomite / CC BY 2.0

Proiectul traseului comercial care va lega China de Europa, cunoscut si sub numele de Drumul Matasii, si-a gasit un prim adept din randul statelor UE. Ungaria a devenit prima tara europeana care semneaza un acord de cooperare cu China in cadrul acestui proiect.

La sfarsitul saptamanii trecute, site-ul Ministerului de Externe de la Beijing a anuntat ca ministrii de resort din China si Ungaria au semnat un memorandum de cooperare pe aceasta tema, relateaza postul CNBC.

Budapesta, in cautare de capital

"Asteptam mai multe tari europene care sa isi indrepte privirea catre Orient pentru a consolida relatiile cu China si alte state asiatice si sa se integreze in proiect", a mentionat ministrul chinez de Externe Wang Yi.

La inceputul acestui an, presedintele chinez Xi Jinping estima ca valoarea schimburilor comerciale derulate pe noul Drum al Matasii ar putea depasi 2.500 miliarde de dolari in doar un deceniu.

"Drumul Matasii" este atat o ruta comerciala, cat si una de infrastructura in care China intentioneaza sa investeasca enorm in urmatoarea perioada.

Ungaria spera ca o parte din investitiile aduse partenerii chinezi sa fie directionata catre construirea retelei feroviare spre Serbia, dar si in alte proiecte majore de infrastructura.

Partea chineza si-a oferit deja suportul financiar si tehnic pentru dezvoltarea unei retele feroviare moderne care sa lege Budapesta de Belgrad.

Drumul Matasii este parte a programului One Belt, One Road gandit de liderii chinezi, prin care acestia vor sa dezvolte ample coridoare de transport intre China, Africa si Europa.

#investitii China Ungaria, #proiect drumul Matasii China, #coridor comercial China Europa , #Ungaria