Ungaria renunta la 'prietenia' cu FMI si vrea sa iasa singura din criza - presa

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:51
2621 citiri
Ungaria renunta la 'prietenia' cu FMI si vrea sa iasa singura din criza - presa

Ungaria nu mai are nevoie de serviciile Fondului Monetar International (FMI) si din acest motiv solicita inchiderea reprezentantei acestuia la Budapesta si intreruperea cooperarii, a anuntat-o guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, pe directoarea generala a FMI, Christine Lagarde. Ungaria spera sa iasa din criza prin forte proprii.

Expertii tind sa creada ca demersul neasteptat al Budapestei se explica prin dorinta guvernului de a-si spori popularitatea in perspectiva alegerilor parlamentare, prevazute pentru primavara lui 2014, noteaza miercuri cotidianul rus Novie Izvestia.

Vechea disputa dintre Ungaria si FMI s-a acutizat din nou saptamana aceasta. Relatiile dintre Budapesta si principala organizatie financiara a planetei nu au fost niciodata foarte bune, insa in 2010, cand la putere in aceasta tara est-europeana a venit Viktor Orban, acestea s-au deteriorat si mai mult, iar in prezent au ajuns la cel mai scazut nivel posibil.

Marti, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care inainte a fost ministru al economiei, i-a scris directorului FMI, cerandu-i sa inchida reprezentanta fondului in Ungaria, pentru ca serviciile acestuia nu mai sunt aici necesare. FMI a raspuns ca termenul de sedere al reprezentantului fondului in Ungaria expira la sfarsitul lui august si, in virtutea solicitarii guvernului Orban, nu va fi prelungit.

Este clar, constata ziarul rus mentionat, ca Viktor Orban si guvernul sau nu dau dovada de prea multa recunostinta: in timpul crizei financiare din 2008, Ungaria a supravietuit doar datorita creditului de 20 de miliarde oferit de FMI, chiar daca acordul a fost semnat nu de Orban, ci de predecesorul sau.

Ungaria, in relatii tot mai proaste cu institutiile internationale

Dupa ce, in urma cu 3 ani, Viktor Oban a castigat alegerile, relatiile Ungariei cu organizatiile internationale si FMI inclusiv s-au deteriorat brusc. Orban a adoptat o noua Constitutie si destule legi care, in opinia comunitatii internationale, ingradesc democratia. Bruxellesul a amenintat nu o data Budapesta cu proces, cerand anularea lor.

Ultima data, un asemenea apel s-a facut auzit din partea Parlamentului European, la inceputul lui iulie, apel pe care Viktor Orban l-a catalogat drept amestec "in stil sovietic" in afacerile interne ale unei tari.

In mod firesc, cu un asemenea premier negocierile privind un nou credit din partea FMI au esuat. Orban a mizat pe patriotismul ungurilor si a jurat sa nu cedeze in nicio situatie nicio picatura din suveranitatea economica, la care, in opinia sa, a pretins fondul. Inchiderea reprezentantei FMI va deveni, potrivit guvernului de la Budapesta, o dovada a suveranitatii economice a Ungariei.

Matolcsy nu numai ca a declarat ca Ungaria nu are nevoie de ajutorul FMI, ci a si promis sa plateasca in totalitate si anticipat, pana la sfarsitul anului, toti banii contractati in urma cu 5 ani, chiar daca, dupa cum aminteste cotidianul rus, guvernul lui Orban nu are nicio legatura cu aceasta datorie.

Potrivit directorului Bancii Nationale a Ungariei, la ora actuala guvernul a reusit sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB, nivel prevazut in acordul de la Maastricht, semnat de toti noii membri ai UE. Guvernul ungar, afirma Matolcsy, a reusit sa reduca si datoria de stat.

Care ar fi, de fapt, realitatea

Insa, atunci cand afirma ca lucrurile merg bine, guvernul ungar doreste in mod evident sa prezinte drept realitate simple aspiratii, considera Novie Izvestia, amintind ca, anul trecut, PIB-ul Ungariei s-a redus cu 1,7%. Comisia Europeana spera la o crestere abia sesizabila, insa nimeni nu poate sti ce se va intampla peste o jumatate de an. De altfel, Bruxellesul prognozeaza si revenirea in acest an la un deficit bugetar de 3%. Astfel ca declaratiile de bravada ale inaltilor functionari de la Budapesta, conform carora Ungaria va iesi din criza prin forte proprii, le starnesc dubii multor economisti.

Pe de alta parte, continua ziarul rus, spre deosebire de majoritatea vecinilor sai Ungaria a reusit sa evite austeritatea drastica si reducerea cheltuielilor. Acest lucru, spera Viktor Orban, ii va permite sa castige in alegeri, care vor avea lor in 2014.

Analistii constata ca Orban si Matolcsy au dat dovada de mare abilitate: timp de aproape un an ei ii linisteau pe investitorii straini cu discutii despre un nou credit din partea FMI si in acelasi timp duceau in presa locala o campanie impotriva fondului. In februarie 2011 au fost vandute obligatii de stat in valoare de 3,25 miliarde de dolari. In acest fel, Budapesta a demonstrat ca poate imprumuta bani de pe pietele financiare internationale.

#criza economica Ungaria, #acord FMI Ungaria, #relatii internationale Ungaria, #guvern Orban Ungaria , #Ungaria