"Ungaria si Turcia, oportunitati de investitii"

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 14:39
1246 citiri
"Ungaria si Turcia, oportunitati de investitii"

Seful Franklin Templeton, Mark Mobius, considera ca pietele de capital din Turcia si Ungaria reprezinta oportunitati bune de a investi, tinand cont de indicatorii de evaluare si de revenirea increderii pe aceste piete, potrivit unui comentariu postat pe blogul personal, transmite NewsIn.

Mobius, care este considerat un guru al pietelor emergente, administreaza fondul de investitii Franklin Templeton, fond care urmeaza sa se ocupe de portofoliul Fondului Proprietatea, dupa semnarea contractului de administrare.

In privinta pietei de capital din Romania, Mark Mobius nu face nicio referire, cu toate ca indicele principal de la Bursa de Valori Bucuresti, BET, a revenit spectaculos pe parcursul anului trecut, cu circa 62%.

Seful Franklin Templeton apreciaza ca Turcia, asemeni altor piete emergente, a beneficiat de o reducere a ratelor dobanzilor si de o inflatie modesta. Desi Turcia nu a fost ocolita de criza financiara, Mobius se asteapta la o crestere economica de 2% in 2010. Mai mult, increderea investitorilor a fost recladita pe baza rezervelor valutare solide, care au ajuns la circa 70 miliarde dolari, ca urmare a combinatiei de investitii straine si exporturi in crestere.

Mobius precizeaza ca fondul a investit in Turcia in sectorul bancar si companiile distribuitoare de produse petroliere.

De asemenea, si Ungaria este o piata interesanta pentru asa numitul guru al pietelor emergente, desi in urma cu cativa tara avea probleme macroeconomice grave.

Insa, piata de capital din Ungaria a revenit spectaculos si in 2009 indicele MSCI al bursei din Budapesta a avut o performanta in dolari de 78%. Mobius considera ca, in pofida revenirii puternice, piata din Ungaria ramane atractiva, fiind sustinuta de exporturile in crestere catre Europa Occidentala si de un excedent al balantei contului curent.

Actualul guvern de la Budapesta a reusit sa stabilizeze economia ca urmare a programului convenit cu Fondul Monetat International si a reducerii drastice a cheltuielilor.

Mai mult, presedintele Franklin Templeton vede reducere suplimentara a riscului de tara, in contextul in care Ungaria ar putea reincepe discutiile in vederea adoptarii monedei europene.

"Ca urmare, ramanem increzatori cu privire la perspectiva pe termen lung a tarii", concluzioneaza Mobius.

Mobius avertizeaza ca, in ciuda randamentelor mari, investitiile in pietele emergente implica si riscuri mult mai mari, cum ar fi cele legate de volatilitatea ridicata, fluctuatiile valutare sau lichiditatea scazuta.

El recomanda ca aceste investitii sa se faca pe termen lung, in medie cinci ani, pentru a putea evita astfel zgomotul pe termen scurt al pietelor.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#ungaria, #turcia, #investitii , #Ungaria