Ungaria spune "Nu" proiectului Rosia Montana

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 09:38
1480 citiri
Ungaria spune "Nu" proiectului Rosia Montana

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Füzes Oszkár, a declarat joi in timpul unei vizite in judetul Alba ca Ungaria este in continuare impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, pentru ca nu are incredere in tehnologia folosita in cadrul acestuia, precizeaza Mediafax.

"Nu avem incredere in tehnologia aceasta, decizia este, bineinteles, un lucru de responsabilitate al Guvernului Romaniei, noi avem numai o opinie, noi avem numai o teama pentru eventuale riscuri si pericole, care, dupa parerea noastra, acest proiect le prezinta pentru Romania si Ungaria" , a afirmat Füzes Oszkár.

Füzes Oszkár a spus ca s-a aflat in judetul Alba intr-o vizita de lucru al carei scop principal este de a merge la Rosia Montana sa se informeze despre proiectul minier, sa afle parerile populatiei si care sunt riscurile pentru natura sau patrimoniu cultural.

Intrebat care este pozitia actuala a Ungariei fata de acest proiect minier, ambasadorul ungar a spus ca Ungaria este in continuare impotriva si spune "Nu" acestui proiect minier.

El a adaugat ca merge pentru prima data la Rosia Montana pentru ca acum i-a permis programul si isi propune sa discute atat cu opozantii, cat si cu sustinatorii despre acest proiect.

Oficialul ungar a amintit de accidentul ecologic de la Baia Mare, spunand ca tara sa are "o experienta foarte rea" in privinta problemelor de mediu cauzate de mineritul din Romania.

El a precizat ca stie ca actualul Executiv si-a trecut in programul de guvernare ca prioritate programul de la Rosia Montana, spunand ca pentru Ungaria aceasta investitie nu este o problema politica, fiind una de mediu.

Intrebat daca Ungaria si-ar putea schimba pozitia fata de acest proiect minier, Füzes Oszkár a spus ca tara sa este dispusa sa primeasca informatii de la specialisti si sa afle toate parerile celor implicati, insa "in momentul de fata pozitia Ungariei este «Nu»".

"Decizia este o responsabilitate a Guvernului Romaniei. Ungaria are convingerea si opinia ca acest proiect nu este bun pentru Romania, nu este util pentru Romania. Aceasta este parerea Ungariei. Decizia este in competentele Guvernului roman", a afirmat Füzes Oszkár.

Intrebat daca, in conditiile in care autoritatile romane vor aviza proiectul, iar Ungaria se va opune in continuare, tara vecina va apela la parghiile Uniunii Europene pentru a interveni in aceasta problema, ambasadorul ungar a spus ca cele doua tari au o colaborare foarte stransa.

"Avem un sistem de cooperare stransa cu Romania in aceste domenii. Romania este un partener pentru noi, nu e un adversar. Daca nu va fi un sistem de garantie suta la suta pentru riscuri, pentru fondul de garantie, daca se va intampla ceva... Avem o colaborare foarte stransa cu Romania, poate nu va fi nevoie sa mergem la Bruxelles", a spus ambasadorul ungar.

Ungaria a cerut, in repetate randuri, autoritatilor romane sa fie informata in privinta acestui proiect minier deoarece in procesul de extractie se folosesc cianuri, iar efectele unui eventual accident ecologic s-ar simti si pe teritoriul tarii vecine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#montana, #opune, #proiect, #rosia, #ungaria , #Ungaria