Ungaria va adopta moneda euro in 2010

Joi, 21 Octombrie 2004, ora 12:08
1200 citiri

Ungaria va indeplini conditiile de intrare in zona euro cel tirziu in anul 2008, ceea ce ar permite adoptarea monedei euro in 2010, potrivit ministrului maghiar de Finante, Tibor Draskovics."Nu exista nici un motiv de indoiala ca vom indeplini criteriile de intrare in zona euro pina in anul 2008", a declarat Draskovics, ca reactie la raportul emis de Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana privind convergenta politicilor monetare ale statelor membre interesate de aderarea la moneda unica.

BCE a aratat ca Ungaria trebuie sa-si reduca deficitul bugetar cu mult peste nivelul planificat pentru anul 2005, pentru a se incadra in planul de convergenta la euro. De asemenea, Comisia a subliniat ca Ungaria nu indeplineste nici una din cele cinci cerinte economice si financiare necesare pentru adoptarea monedei euro.

Potrivit estimarilor BCE si Comisiei Europene, deficitul bugetar al Ungarie, pentru 2004, va fi de 5,5% din PIB, in timp ce calculele guvernamentale aratau de deficit de doar 5,3% din PIB.

Sursa: TVR1