Ungaria vrea sa acceseze pietele internationale de capital in 2013

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 09:02
1264 citiri
Ungaria vrea sa acceseze pietele internationale de capital in 2013

Ungaria vrea sa acceseze anul viitor pietele internationale de capital, un nou semnal ca autoritatile de la Budapesta nu se asteapta sa semneze in curand un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Ungaria, cea mai indatorata tara din Europa Centrala, a accesat ultima data pietele internationale de obligatiuni in 2011, iar pana acum guvernul condus de Viktor Orban a informat ca va emite obligatiuni in valuta numai dupa ce va ajunge la un acord cu creditorii internationali. Recent insa, seful echipei ungare de negociere cu creditorii internationali, Mihaly Varga, a estimat ca Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana vor astepta ca autoritatile ungare sa adopte bugetul pentru 2013 inainte de a relua discutiile cu privire la un posibil program de sprijin.

"Guvernul ungar intentioneaza sa emita obligatiuni in valuta pe pietele internationale, avand in vedere ca necesitatile de finantare puse de expirarea altor obligatiuni de stat necesita obligatiuni in valuta pentru a evita suprasolicitarea pietei de obligatiuni in forinti", a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul ungar al Economiei Gyula Pleschinger.

Ungaria trebuie sa finanteze anul viitor obligatiuni in valoare de 7,2 miliarde de dolari si totodata sa ramburseze catre FMI 5,9 miliarde de dolari, aproape jumatate din aceasta suma ajungand la scadenta in primul trimestru.

Toate cele trei mari agentii de rating atribuie Ungariei un calificativ din categoria "junk", iar saptamana trecuta Standard & Poor"s a retrogradat, din nou, ratingul Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu.

#Ungaria piete internationale capital, #Ungaria acord FMI, #ungaria acord ue, #Ungaria finantare obligatiuni , #Ungaria