Ungurii s-au saturat de masurile de austeritate

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:26
1335 citiri
Ungurii s-au saturat de masurile de austeritate

Sindicatele, partidele de opozitie si societatea civila prevad o serie de manifestatii la Budapesta in zilele urmatoare pentru a protesta fata de masurile de austeritate si noua Constitutie controversata pe care o vrea premierul Viktor Orban, potrivit Mediafax.

Inca de miercuri, aproximativ 50 de militari, prost platiti in Ungaria, au manifestat pentru a critica decizia Guvernului de a le retrage ultimul privilegiu, cel al pensionarii anticipate. Acestora li se vor alatura joi gardienii de inchisoare, in timp ce pompierii isi vor exprima nemultumirea vineri in fata Parlamentului, inainte de a se reuni cu totii sambata pentru o zi de actiune impotriva noii Constitutii.

Partidele de opozitie - verzi-stanga (LMP), socialisti (MSZP) - si Carta Democratica, o organizatie neguvernamentala apropiata socialistilor si condusa de fostul premier Ferenc Gyurcsany, se vor alatura miscarii pentru a protesta fata ceea ce ei numesc "Constitutia unipartita".

Civilii pentru libertatea presei, organizatie care a reusit sa reuneasca zeci de mii de persoane impotriva legii controversate a presei, organizeaza, de asemenea, doua manifestatii la 18 aprilie, ziua votului Constitutiei in Parlament, dintre care una la bazilica Sfantul Stefan pentru "funeraliile democratiei".

Pentru criticii sai, textul denumit de presa "Constitutia Orban", este o crima la adresa libertatii si constituie, inainte de toate, un mijloc pentru premier de a-si consolida puterea. 

#ungaria, #masuri de austeritate, #proteste , #Ungaria