2011, anul in care documentele ultra-secrete ale Fed au fost facute publice

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:07
2180 citiri
2011, anul in care documentele ultra-secrete ale Fed au fost facute publice
Documente secrete

Pentru prima data in istorie aflam ce imprumuturi au luat de la Rezerva Federala 407 banci din SUA si ce companii au beneficiat de programele de urgenta de cand a inceput criza financiara.

Cifrele referitoare la activitatea Fed, extrase din aproximativ 50.000 de tranzactii pe care Banca Centrala a SUA le-a realizat prin intermediul a sapte sucursale, au stat la baza unei serii de articole publicate anul acesta de Bloomberg.com. Drept urmare, publicul a aflat pentru prima data dedesubturile celui mai mare proces de salvare din istorie.

"Toata lumea poate examina acum datele si analizele referitoare la managementul de criza intreprins de Fed", a declarant Allan H. Meltzer, profesor de economie politica in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburg, autor a trei carti despre istoria bancii centrale americane.

Datele au fost facute publice in urma procesului intentat de Bloomberg LP, compania care detine Bloomberg News, in urma caruia Fed a fost obligata de Curtea Suprema sa declasifice 29.000 de pagini de date tranzactionale.

Care sunt cele mai importante informatii pe care le-am aflat? Fed a imprumutat cu 1,2 trilioane de dolari bancile si companiile financiare doar intr-o singura zi - 5 decembrie, 2008.

De asemnea, Rezerva Federala si-a luat angajamentul de a ajuta cu 7,77 trilioane de dolari industria financiara.

"Una dintre cheile intelegerii modului in care am evitat inca o Mare Depresiune este sa constientizam cat de indraznet a fost Fed in anii 2008-2009", a spus Niall Ferguson, profesor de istorie la Universitatea Harvard. "Aceasta indrazneala a constat dintr-o serie de angajamente prin care Rezerva Federala a sustinut sistemul bancar".

#criza economica, #criza financiara, #rezerva federala, #faliment sua , #USA