Adjunctul lui Hillary Clinton: Romania si-a recastigat din credibilitate in fata SUA

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:50
1427 citiri
Adjunctul lui Hillary Clinton: Romania si-a recastigat din credibilitate in fata SUA
Sursa: The Atlantic Council

Romania si-a recastigat din credibilitate in fata SUA, dar continua sa fie monitorizata atent si trebuie sa asigure in continuare respectarea procedurilor democratice electorale, a declarat luni Philip Gordon, intr-o conferinta de presa la New York.

Adjunctul lui Hillary Clinton pe probleme europene a reintarit preocuparea Statelor Unite in ceea ce priveste democratia si stabilitatea din Europa, inclusiv in cadrul tarilor membre UE, cum este cazul Romaniei.

Ingrijorarile Departamentului de Stat au fost legate de nerespectarea procedurilor electorale deja stabilite pentru a invalida rezultatul referendumului din iulie.

Gordon a confirmat ca respectarea deciziilor Curtii Constitutionale a fost "un test al credibilitatii democratiei din Romania" si s-a aratat multumit de decizia guvernului de a se supune deciziilor curtii.

"Cred ca este probabil corect sa spun ca Romania a castigat credibilitate in ochii Statelor Unite, si cred ca si in ochii partenerilor europeni, prin respectarea legii, chiar daca acest fapt contravenea intereselor pe termen scurt al celor care detineau puterea in acea perioada de interimat. Acesta e un semn al unei democratii care se maturizeaza", a precizat acesta.

Oficialul american a adaugat insa ca SUA continua sa "monitorizeze atent" situatia din Romania, mai ales in legatura cu posibilitatea unui nou referendum sau altor cai de inlaturare de la putere a Presedintelui Romaniei, orice astfel de tentativa trebuind sa respecte normele democratice.

Philip Gordon s-a aflat intr-o vizita oficiala in Romania pe 13 august pentru a solicita reprezentatilor partidelor politice din Romania sa respecte normele statului de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vizita Philip Gordon Romania, #declaratie Philip Gordon, #Departamentul de Stat Romania , #USA