Agentia chineza Dagong anunta retrogradarea SUA la postul Al Jazeera

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 17:40
1335 citiri
Agentia chineza Dagong anunta retrogradarea SUA la postul Al Jazeera

Ratingul Statelor Unite ar putea fi retrogradat din nou, a avertizat seful agentiei de rating Dagong, controlata de statul chinez, intr-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Jazeera, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Esecul autoritatilor federale din SUA de a rezolva problema deficitului bugetar ar putea cauza o revizuire negativa a calificativului tarii, a spus presedintele Dagong, Guan Jianzhong.

Agentia chineza a retrogradat SUA in urma cu 12 luni de la "AA" la "A+", iar in august a coborat din nou calificativul celei mai mari economii a lumii, la "A". La numai cateva zile, agentia de rating Standard & Poor's a luat decizia retrogradarii SUA, chiar daca politicienii americani au evitat in ultimul moment intrarea tarii in incetare de plati, dupa mai multe saptamani de dispute privind cresterea plafonului de indatorare a statului.

Retrogradarea SUA este aproape inevitabila, a spus seful Dagong in interviu, intrucat singura solutie pentru economia americana consta in implementarea de noi masuri neconventionale, prin care Trezoreria SUA tipareste dolari pe care ii introduce in piata financiara prin achizitia de obligatiuni guvernamentale.

"Masurile de care dispun nu pot fi eficiente, asa ca au o cale de scapare: sa deprecieze dolarul, sa tipareasca mai multi bani", a mai spus reprezentantul agentiei de rating.

Agentia Dagong a fost infiintata in 1994 de guvernul de la Beijing si de banca centrala din China.

#retrogradare rating sua, #agentie chineza rating SUA , #USA