Alegeri SUA 2012: Ce sanse au Obama si Romney?

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:30
2059 citiri
Alegeri SUA 2012: Ce sanse au Obama si Romney?

Cei doi candidati la presedintia SUA se afla intr-o cursa stransa, in timp ce campania din 2012 se anunta a fi cea mai scumpa de pana acum din istoria SUA.

Obama si Romney au cheltuit in aceasta campanie aproximativ sase miliarde de dolari, o suma in crestere cu 13% fata de cea cheltuita pentru alegerile din 2008, a anuntat Center for Responsive Politics, potrivit Ziare.com.

Din punct de vedere al intentiei de vot, Barack Obama are un avantaj usor, conform analizelor Reuters, dar diferenta este prea mica pentru a contura un posibil rezultat final.

La nivel national, Obama conduce cu doar 1%, cu 47% din intentiile de vot ale alegatorilor, fata de 46% din cati ar vota pentru Romney.

Sistemul electoral american

Potrivit sistemului electoral american, sunt insa importante statele in care fiecare candidat va iesi castigator.

Cetatenii vor vota in fiecare stat pentru unul din grupurile de electori care sustin fiecare candidat, pe principiul castigatorii iau totul.

Astfel, daca locuitorii unui stat voteaza in majoritate un anumit candidat, acesta va primi votul tuturor electorilor din statul respectiv.

Mai mult, statele americane au un numar diferit de electori, in functie de populatia lor. De aceea, pentru Obama si Romney este crucial sa castige alegerile in statele cu cel mai mare numar de electori, mai ales in cazul in care populatia lor nu s-a decis clar inca in favoarea unui anume candidat.

In votul electorilor, diferenta dintre Obama si Romney este de 228 la 190, in timp ce 120 de voturi nu sunt clare, se arata in analizele Reuters.

Statele in care cursa este cea mai stransa sunt Ohio, unde Obama conduce cu 3%, iar in Virginia cu 2%, in timp ce Romney conduce cu 1% in Colorado, pe cand in Florida ambii candidati sunt la egalitate.

Astfel, pe ultima suta de metri, cei doi incearca sa stranga cat mai multe voturi, iar uraganul Sandy se pare ca i-a oferit lui Obama ocazia sa iasa in lumina reflectoarelor prin sustinerea publica a zonelor devastate, scrie Ziare.com

Miza scrutinului din 6 noiembrie 2012 este semnificativa, pozitiile celor doi candidati fiind diferite pe o multitudine de aspecte, de la datoria guvernamentala sau sistemul fiscal, la relatiile externe, inclusiv cele cu China, si politica energetica sau cea de ocupare.

#alegeri sua, #Obama Romney, #rezultate sondaje alegeri SUA, #previziuni alegeri SUA , #USA