Alegeri SUA: Impozite mai mari vs fiscalitate redusa. Ce strategie va fi castigatoare

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:33
1870 citiri
Alegeri SUA: Impozite mai mari vs fiscalitate redusa. Ce strategie va fi castigatoare

Revenirea economiei americane reprezinta adevarata miza a acestor alegeri, iar pozitiile celor doi candidati cu privire la relansarea celei mai mari economii la nivel mondial vor cantari greu in decizia de vot a cetatenilor SUA.

Business24 va prezinta principalele diferente de strategie a celor doi candidati pe plan economic.

Datoria SUA si politica fiscala

Datoria SUA a depasit nivelul de 16 trilioane de dolari, in timp ce deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari pentru al patrulea an consecutiv.

Guvernul imprumuta practic 31 de centi pentru fiecare dolar pe care il cheltuieste.

Obama a propus sa reduca deficitul printr-o scadere treptata a cheltuielilor, pentru ca economia sa nu intre din nou in recesiune.

Aproape toti americanii vor plati taxe mult mai mari de anul viitor, in cazul in care Congresul si Casa Alba nu vor interveni pentru a extinde reducerile fiscale inca in vigoare pana la sfarsitul lui 2012, scrie Yahoo News, citand Associated Press.

Obama doreste sa continue cu fiscalitatea redusa introdusa de Bush, dar doar pentru persoanele care castiga mai putin de 200.000 de dolari, sau cuplurile casatorite care castiga mai putin de 250.000 de dolari annual. In plus, americanii care castiga peste un milion de dolari vor avea o taxa suplimentara de 30%.

In comparatie, Romney doreste sa sa scada toata impozitele pe venit cu 20%, compensand prin eliminarea unor deduceri sau exceptari fiscale si pune accentul pe taieri bugetare drastice.

Reglementarea sectorului financiar

Obama isi mentine pozitia in introducerea reglementarilor pe care le-a adus reforma Dodd-Frank a sectorului financiar.

Aceasta restrictioneaza o serie de tranzactii financiare riscante si introduce o serie de reglementari pentru protejarea clientilor, precum si pentru prevenirea unor noi situatii in care bancile ar avea nevoie de un plan de salvare.

Toate aceste reglementari cresc insa si costurile de functionare, potrivit lui Romney si Wall Street-ului. Candidatul republican considera ca aceasta reforma incetineste economia si ingreuneaza investiile si cresterea economica.

Alegeri SUA 2012: Care va fi influenta mediului de afaceri?

Romney a afirmat ca va retrage complet aceasta reforma, dar, in cazul in care congresul va fi controlat de democrati, ii va fi dificil, mai ales ca aceasta masura ar fi foarte nepopulara, scrie Reuters.

Cresterea economica

Obama sprijina dezvoltarea afacerilor mici si medii, precum si noile industrii, in special industria de energie alternativa, acordand acesteia stimulente de miliarde de dolari.

Ambii candidati doresc sa-si faca tara mai putin dependenta de petrolul strain.

Romney pune accentul pe sursele conventionale de energie si exploatarea combustibilor fosili.

Criticii sai, inclusiv primarul republican al New York-ului, il acuza ca nu tine seama de efectele acestei industrii asupra mediului, insa Romney pune la indoiala validatatea rapoartelor prin care incalzirea globala se datoresc actiunilor omului si crede ca incercarea de a reduce emisiile de carbon a influentat deja economia intr-un mod negativ.

Obama sustine si investitia in proiecte mari de infrastructura, in timp ce Romney nu crede ca acestea necesita implicarea guvernului federal.

In schimb, candidatul republican sustine cresterea cheltuielilor pentru aparare, impreuna cu o politica externa mai ferma.

Obama doreste reducerea bugetului pentru aparare, iar aceasta decizie va avea efecte importante asupra industriei americane din acest domeniu.

Ce s-a realizat in mandatul lui Obama

Dupa un mandat dificil la Casa Alba, marcat de criza economica nationala si mondiala, Barack Obama vine in fata alegatorilor cu rezultate ambivalente.

Astfel, ultimul raport, privind somajul pe luna octombrie, a aratat ca acesta a crescut 0,1%, pana la 7,9%, dar s-a reusit crearea a aproximativ 171.000 de noi locuri de munca, cu mult peste asteptarile analistilor, de 125.000 de noi slujbe, scrie Financial Times.

Acest rezultat a fost prezentat ca unul pozitiv de catre democrati, in special dat fiind faptul ca au reusit sa evite revenirea la pragul simbolic al somajului de peste 8%, dar Romney a considerat ca aceste cifre sunt "o trista readucere aminte a faptului ca economia nu avanseaza".

Mai mult, mai multi analisti politici amintesc de faptul ca nici un presedinte american a castigat un al doilea mandat, atunci cand somajul a fost peste 7%.

Pe de alta parte, SUA au reusit sa-si revina din recesiune in 2009, chiar in primul an la Casa Alba al lui Obama, insa guvernul american se lupta in continuare ca economia SUA sa aiba o crestere economica de peste 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri sua economie, #strategii economie Obama Romney, #politici economice alegeri SUA , #USA