Alegeri SUA: Obama ramane Presedintele SUA in ciuda situatiei economice proaste

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:09
4013 citiri
Alegeri SUA: Obama ramane Presedintele SUA in ciuda situatiei economice proaste
Foto: The Economic Times

Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din SUA, in ciuda situatiei economice proaste. El si-a asigurat votul a 303 electori, fata de doar 206 pentru Romney, iar Florida este singurul stat in care mai urmeaza sa fie anuntat castigatorul.

Obama se va confrunta cu un mandat probabil la fel de dificil. Presedintele american trebuie ca pana la sfarsitul anului trebuie sa rezolve problema "varfului fiscal" din 2013, care poate pune in pericol atat economia americana, cat si cea mondiala, si sa ajunga la un acord cu un congres divizat cu privire la politicle sale.

Alegerile SUA 2012: Rezultatele in fiecare stat

Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente referitoare la alegerilor din Statele Unite.

- Agentia oficiala de stiri a Republicii Populare chineze, Xinhua, anunta ca administratia de la Washington trebuie sa "dezvolte o atitudine mai constructiva in realizarea politicilor sale cu privire la China". Agentia de stiri afirma ca, in ultimii patru ani, Casa Alba "a starnit frecvent dispute comerciale si neintelegeri privind cursul valutar cu China si s-a amestecat flagrant in disputele teritoriale ale Chinei cu vecinii sai".

- Bursele au crescut per total, iar randamentul bondurilor a coborat la cel mai mic nivel din ultimele doua luni, in urma victoriei lui Obama. Dolarul insa a scazut, piata de futures a suferit fluctuatii multiple, iar pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva, a anuntat Bloomberg.

- Obama a castigat si in Florida, dupa numaratoarea tuturor voturilor, cu 49.8% la 49.3%, anunta BBC, citand AP. Rezultatele nu au fost insa confirmate oficial.

- Bill Clinton a fost singura persoana pe care Obama a sunat-o intre anuntarea rezultatelor votului si discursul privind victoria sa, potrivit staff-ului de campanie, citat de BBC.

Perspectiva economica a alegerilor

Economia SUA in primul mandat al lui Obama. Ce promite in mandatul 2

Alegeri SUA: Investitorii se tem ca Obama va creste taxele

- Obama a daramat un mit. A fost pentru prima data din 1936, imediat dupa Marea Criza din anii 1930, cand un presedinte american a fost reales in conditiile in care economia americana intampina probleme, iar somajul se plaseaza peste pragul de 7,2%.

Gerald Ford, Jimmy Carter si George Bush Sr. sunt trei din presedintii pe care starea proasta a economiei i-a costat un al doilea mandat.

- Bursele europene au deschis in crestere pe fondul rezultatelor din SUA si in ciuda incertitudinii privind votul de azi din Parlamentul Greciei privind pachetul de masuri de austeritate.

- Obama "trebuie sa gaseasca o cale catre un compromis politic" intre republicani si democrati, aprecieaza BBC, pentru a reusi sa previna "varful fiscal".

- Dolarul s-a depreciat dupa vestea victoriei lui Obama. Si piata de futures a scazut, dar a mai recuperat din pierderi dupa ce Romney si-a recunoscut infrangerea.

- Analistii din media internationala sustin ca pentru Obama de-abia acum incep greutatile. El va trebui sa evite "varful fiscal" format din taieri bugetare si cresteri ale taxelor. Pentru a reusi el trebuie sa ajunga la un acord cu Congresul American, in conditiile in care Camera Reprezentantilor este controlata de republicani.

- Economia ramane cea mai importanta problema a Statelor Unite, potrivit 60% din alegatorii americani, anunta CNN. La distanta mare urmeaza reforma in sanatate cu 17%, reducerea deficitului cu 17% si politica externa cu doar 4%.

- Potrivit CNN, majoritatea votantilor din statele cruciale Florida, New Hampshire, Ohio si Virginia il invinovatesc in primul rand pe George W. Bush pentru problemele economice ale Americii.

Reactii in presa internationala

- BBC America de Nord: "Aceasta a fost o campanie atent construita, prin care candidatii si-au convins sustinatorii sa mearga la vot", iar democratii au beneficiat de o prezenta semnificativa la vot a hispanicilor si afro-americanilor.

- Le Monde: "Victoria lui Obama este in primul rand datorata strategilor sai, care, tinand cont de sistemul electoral complex al SUA, au reusit sa stranga suficiente voturi electorale, fara ca acesta sa castige decisiv votul popular".

- Din punct de vedere demografic, democratul a fost preferat de femei, votantii pana in 44 de ani si provenind din mediul urban, conform CNN. Romney a fost cu precadere de barbati, de persoanele peste 44 de ani si de cetatenii din suburbii si mediul rural, dar diferenta dintre el si Obama a fost mai redusa la aceste categorii demografice.

Liderii mondiali il felicita pe Obama

- Francois Hollande s-a declarat "incantat" de realegerea lui Obama si a subliniat similaritatile intre politica sa si cea a presedintelui american.

- Vladimir Putin si-a exprimat si el felicitarile in legatura cu realegerea presedintelui american, si spera ca acest nou mandat sa "stranga legaturile" dintre cele doua tari, conform BBC.

- Presedintele Chinei i-a transmis presedintelui reales felicitarile sale. Cele doua tari continua sa aiba diferende, Obama acuzand China de practici comerciale incorecte in timpul primului sau mandat.

- David Cameron l-a felicitat "calduros" pe Obama. Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso si-au transmis si ei felicitarile.

Pe langa reactia politicienilor, sondajele Reuters au aratat ca majoritatea europenilor l-au preferat pe Obama in aceste alegeri.

- Numaratoarea voturilor din Florida a fost suspendata, iar rezultatul va fi anuntat la 19.00, ora Romaniei.

- Si Angela Merkel l-a felicitat pe Obama, iar UE vrea sa infrunte, impreuna cu presedintele american, "provocarile globale", transmite Agerpres.

- Premierul Israelului l-a felicitat pe Obama. "Alianta strategica dintre Israel si SUA este mai puternica decat oricand. Voi continua sa lucrez cu Presedintele Obama pentru a asigura interesele vitale securitatii cetatenilor din Israel", a declarat acesta.

Romney a criticat intens politica lui Obama in legatura cu Israel, sustinand ca acesta nu a fost suficient de ferm fata de problemele din Orientul Mijlociu.

- Liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a apreciat ca este "mai usor" sa lucrezi cu un presedinte american aflat la al doilea mandat, in contextul in care titularul de la Casa Alba este astfel mai putin acaparat de problemele nationale.

- Guvernul Indiei l-a felicitat pe Barack Obama pentru realegerea sa in functie si a pledat pentru "extinderea si adancirea" relatiilor dintre cele doua tari.

- Ambasadorul SUA in Romania considera ca impactul acestor alegeri prezidentiale va fi acelasi pe care l-a avut alegerea lui John F. Kennedy, cand rezultatul "a schimbat istoria SUA si a intregii lumi", potrivit Agerpres.

- Si presedintele Kenyei l-a felicitat pe Obama.

- Dupa procesarea a 97% din voturile din Florida, Obama are un mic avans fata de Romney, scrie CNN.

Alegeri legislative

- Doi candidati independenti au castigat mandate in Senatul american. Democratii detin in acest moment 51 de mandate, iar republicanii 44. Se mai asteapta rezultatele din Montana, Dakota de Nord si Nevada.

- Republicanii au reusit sa-si asigure un mandat in Senatul american in Nevada, a anuntat Associated Press.

- Paul Ryan, candidatul republican la functia de vicepresedinte a pierdut alegerile, dar a castigat mult din punct de vedere al imaginii, relateaza Reuters.

Cetatenii din Wisconsin l-au votat pentru a-i reprezenta in Congres cu o majoritatea confortabila, iar Ryan va avea in continuare functia importanta de Presedinte al Comitetului pentru Buget din Camera Reprezentantilor.

El este considerat o "tanara speranta"a Partidului Republican, fiind apreciat pentru performantele din cadrul campaniei si este asteptat sa candideze la prezidentialele din 2016.

- Numarul femeilor din Senatul SUA a atins un nou record: 20 de femei senator in urmatorul mandat al Congresului.

- Conducerea de la Kremlin a anuntat ca inca nu l-a felicitat pe Obama pentru victorie, transmite BBC.

- Populatia Iranului rasufla usurata. Cei mai multi iranieni cred ca o victorie republicana ar fi insemnat inceperea razboiului pentru tara lor.

- Chinezii sunt in acest moment mai preocupati de schimbarea conducerii Partidului Comunist care va incepe maine. Relatiile dintre SUA si China au fost relativ tensionate in ultimii ani, iar Obama va trebui sa-si adapteze strategia de pana acum, odata cu schimbarile din aceasta tara.

- Atitudinea rusilor privind realegerea lui Obama este de "optimism prudent", anunta corespondentii BBC.

- Pana acum s-au numarat aproximativ 110 milioane de voturi. Conform numaratorii partiale Obama a castigat 49.9% din votul popular, iar Romney 48.6%.

Conform sistemului electoral american este insa relevant votul electorilor, in care Barack Obama conduce detasat.

Discurs Barack Obama

- America nu functioneaza decat atunci cand acceptam obligatiile pe care le avem unii fata de altii si fata de generatiile viitoare. Acest lucru face America mareata

- Sunt plin de speranta in aceasta tara, in proprietarii de mici afaceri care prefera sa renunte la profit decat sa-si concedieze vecinii

- Niciodata nu am fost mai plin de speranta si va cer sa sustineti aceasta speranta. Nu vorbim de optimism, speranta care nu tine cont de obstacolele din fata sau de idealismul fara substanta, ci de speranta ca ceva mai bun ne asteapta astfel incat sa continuam sa luptam

-Putem sa luptam pentru slujbe noi.

- Sunt necesare masuri grele

- Vrem sa oferim acces catre cele mai bune scoli

- Vrem ca tara noastra sa fie lider global in tehnologie si industriei

- Vom avea diferente despre cum sa ajungem acolo

- Progresul nu este usor

- Am invatat de la voi si m-ati facut un presedinte mai bun

- M-am intors la Casa Alba mai inspirat ca oricand privind viitorul care ne asteapta

- Ati votat pentru actiune, nu politica

- Ne-ati lasat sa ne concentram pe slujbele populatiei, si nu pe cele ale politicienilor.

- Voi lucra in lunile viitoare cu ambele partide pentru a asigura reforma sistemului fiscal, reducerea deficitului, independenta de petrolul din afara

- Suntem mai bogati decat orice natiune, dar nu acest lucru nu ne face bogati, ci faptul ca ne-am fondat pe principiul a ce putem face pentru noi.

Context

Actualul presedinte a castigat in state cheie precum Ohio, Iowa, New Hampshire, Wisconsin si Colorado, precum si in Michigan, statul unde a fost guvernator tatal lui Mitt Romney, Massachusetts, statul unde insusi Romney a fost guvernator, si Wisconsin, statul din care provine Paul Ryan, candidatul republican la functia de vicepresedinte, scrie Bloomberg.

Mitt Romney si-a recunoscut infrangerea.

"Tocmai l-am sunat pe presedintele Obama, ca sa il felicit pentru victoria lui si sa ii urez succes in noul mandat. Tara noastra are de infruntat provocari mari, ma rog sa ne poata ghida sa trecem peste ele", a declarat Romney.

Mitt Romney l-a felicitat pe Barack Obama pentru victorie

Este prima data din 1972 cand ambii candidati republicani au pierdut in propriul lor stat.

Ce a scris Obama pe Twitter dupa ce a aflat rezultatul alegerilor

La alegerile partiale pentru Congresul american, democratii si-au adjudecat 49 din locurile scoase la vot pentru Senat si 152 in Camera Reprezentantilor, iar republicanii 44, respectiv 208. Alte doua locuri din Senat nu sunt deocamdata clare, anunta CNN.

Alegeri SUA 2012: Ce sanse au Obama si Romney?

Business24 a prezentat marti cele mai importante evenimente din ziua alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii.

- Bursa americana a inchis in crestere, in contextul in care americanii se afla foarte aproape de a afla cine ii va conduce in urmatorii patru ani, conform Market Watch. Indicele Dow Jones a crescut cu 1%, S&P 500 cu 0,8%, iar Nasdaq cu 0,4%.

- Presedintele Obama conduce in numaratoarea voturilor acordate in avans, anunta Reuters. Motivul ar fi ca democratii tind sa voteze mai devreme, pe cand republicanii prefera sa astepte ziua scrutinului.

- Principalele retele de stiri din SUA au cazut de acord sa nu faca prognoze sau sa anunte rezultatele vreunui sondaj pentru un anumit stat pana la inchiderea urnelor in acel stat, potrivit Reuters. Mai mult, ele nu vor publica sau retransmite astfel de informatii nici pe retelele sociale.

"Nu vom face prognoze si nu vom caracteriza in vreun fel cursa electorala pana cand toate sectiile de vot vor fi inchise in acel stat", a declarat Sheldon Gawiser, responsabil pentru alegeri la NBC News.

- Candidatul republican Mitt Romney a votat impreuna cu sotia sa in Belmont, statul Massachusetts.

- Ora locala 08.00 (ora Romaniei 15.00) - Alabama, Arizona, Iowa, Kansas, Minnesota, Mississippi, parti din Dakota de Nord, Oklahoma, parti din Dakota de Sud, Tennessee, Texas si Wisconsin au inceput votul.

- Joe Biden, actualul vicepresedinte a votat si el in statul sau, Delaware.

- La 07.00 EDT (ora Romaniei 14.00) s-a inceput scrutinul si in Delaware, partea de Est a Floridei, , Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, partea de Est a Michigan, Kentucky, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina si Districtul Columbia.

- Urnele s-au deschis si in West Virginia, North Carolina, precum si in Ohio, unul din statele hotaratoare pentru rezultatul alegerilor de azi.

- Sectiile de vot s-au deschis in noua din statele de pe Coasta de Est SUA, la ora 06.00 locala (ora Romaniei 13.00).

- Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York si Vermont isi asteapta alegatorii la urne, scrie AFP.

- Pe parcursul acestei zile urmeaza sa se deschida sectiile de vot si din celelalte state. In total sunt asteptate la vot peste 200 de milioane de persoane.

- Numarul de votanti asteptati in aceasta zi la urne este de peste 200 de milioane. Se estimeaza totusi ca peste 31 de milioane de americani au votat deja in avans, inclusiv prin posta electronica sau fax.

- SUA dispun de un sistem de vot in avans, de care a profitat inclusiv presedintele Obama, care a votat pe 25 octombrie.

- Voturile acestora vor fi insa deschise odata cu numararea tuturor voturilor, la sfarsitul zilei de marti.

Masurile de austeritate, tema de campanie

- G20: SUA au promis ca "vor calibra cu atentie" masurile de austeritate care ar trebui sa intre in vigoare din 2013 pentru a preveni eventualele efecte negative care s-a repercuta asupra economiei mondiale, scrie Bloomberg

Atat statele G20, cat si sefa FMI, Christine Lagarde, si-au exprimat ingrijorarea ca programul SUA de 607 miliarde de dolari ce include taieri bugetare si cresterea taxelor, ar putea incetini si mai mult cea mai mare economie din lume, iar ulterior si economia globala.

In ceea ce priveste masurile de austeritate, democratii sustin mai mult sporirea taxelor si impozitelor, in timp ce republicanii prefera taierile bugetare.

Conform Constitutiei SUA, castigatorul alegerilor prezidentiale este determinat nu de votul popular la nivel national, ci de competitia stat cu stat, astfel ca 11 state din cadrul SUA (precum Ohio, Florida, Virginia sau Colorado) unde nici republicanii, nici democratii nu domina in mod clar vor face diferenta in aceasta cursa electorala.

Practic, Barack Obama si Mitt Romney concureaza pentru a obtine 270 de voturi electorale. Aceste voturi sunt repartizate celor 50 state pe baza unui mix intre populatie si reprezentarea in Congres, ceea ce lasa deschisa posibilitatea repetarii situatiei din anul 2000, cand republicanul George W. Bush a castigat presedintia SUA cu un vot electoral majoritar, desi candidatul democrat Al Gore a avut un mic avans in privinta votului popular la nivel national.

Dezbaterile celor doi candidati la presedintia SUA

Prima dezbatere dintre Obama si Romney

A doua dezbatere dintre cei doi candidati

Obama si Romney se confruna pentru ultima data, fata in fata

#alegeri prezidentiale SUA, #castigator alegeri SUA, #rezultate alegeri SUA, #Obama Romney SUA, #vot SUA , #USA