Americanii tintesc o crestere economica de 2,5%

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:59
1491 citiri
Americanii tintesc o crestere economica de 2,5%

Economia SUA va creste cu 2,5% in 2013 si cu 3,5% in 2014, prognozeaza oficialii Federal Reserve. In plus, rata somajului urmeaza sa atinga nivelul de 7,4% in acest an, urmand ca in 2014 sa scada la 7%.

O imbunatatire substantiala a mediului economic s-ar realiza daca se va reusi crearea unui milion de locuri de munca in urmatoarele sase luni, dar o reducere a somajului la doar 6,5% va fi atinsa doar la jumatatea lui 2015, a afirmat Charles Evans, presedintele Federal Reserve din Chicago si membru al mai multor comitete Federal Reserve, conform Reuters.

Refacerea economiei SUA va fi insa posibila prin corelarea politicilor monetare cu anumite conditii economice, sustine Evans.

Federal Reserve a anuntat in decembrie ca va pastra rata dobanzii la un nivel minim pana cand nivelul somajului va scadea sub 6,5%, atat timp cat inflatia nu va depasi nivelul de 2,5%, si va continua programul sau de cumparare de obligatiuni.

Economia SUA a crescut cu 3,1% in T3 2012, dar se estimeaza ca ritmul de crestere a incetinit in T4.

Tintele de crestere economica anuntate de reprezentantii Federal Reserve in decembrie au fost de 2,3 - 3% pentru 2013, respectiv 3 - 3,5% pentru 2014, iar rata inflatiei in jurul nivelului de 2%.

Un alt aspect care ar putea influenta cresterea economica SUA este reprezentat de reducerea cheltuielilor din sectorul public.

"Statele Unite trebuie sa-si consolideze finantelor publice, dar trebuie sa o faca treptat daca dorim sa evitam mai multe probleme economice si inca un posibil trend descendent", a mai declarat Evans.

#evolutie economie SUA, #crestere economica sua, #locuri de munca sua, #politici monetare SUA, #consolidare finante publice SUA, #refacere mediu economic SUA , #USA