Analiza NYT: Boom-ul energetic din SUA poate diminua influenta Rusiei in Europa

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
2060 citiri
Analiza NYT: Boom-ul energetic din SUA poate diminua influenta Rusiei in Europa

Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.

Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.

Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.

Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".

Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor Unite si globale, nu sursa sau cantitatea importurilor SUA.

Boom-ul energetic, sursa de crestere pentru economia SUA

Pe de alta parte, boomul va aduce multe beneficii economice. Balanta comerciala a SUA se va imbunatati, iar statele producatoare se vor bucura de o crestere a locurilor de munca si de venituri. Statele Unite se vor dezvolta, de asemenea, si in calitate de centru de rafinare a petrolului, producand combustibili diesel ecologici, in prezent si viitor, atat pentru consum la domiciliu cat si pentru export in Europa si in Emisfera Vestica.

Statele Unite vor asista, de asemenea, la un boom al construirii de infrastructura, in conditiile in care tara va construi oleoducte si linii de cale ferata pentru a transporta energia de la vest la est si de la nord la sud.

Petrolul ramane o resursa strategica si pe viitor

O alta mare schimbare va consta in faptul ca Statele Unite vor dispune de o capacitate mult mai mare de a face fata oricarei perturbari a importurilor cu ajutorul rezervelor strategice de petrol ale tarii.

Reducerea dependentei Statelor Unite de importurile de petrol brut nu inseamna insa un sfarsit al istoriei. Problemele legate de volatilitatea preturilor, de diversificarea surselor de aprovizionare si de ajutorul acordat prietenilor si aliatilor SUA pentru a se elibera de preturile monopoliste sau de regimul de aprovizionare coercitiv, vor ramane la fel de vitale in 20 de ani ca astazi.

Reducerea importurilor de petrol nu va oferi Statelor Unite imunitate in fata intreruperilor de aprovizionare. Intr-adevar, asa cum s-a constatat de la aparitia revoltelor Primaverii arabe, efectele cresterii productiei SUA pot fi neutralizate de intreruperile furnizarii de petrol din tarile producatoare.

De-a lungul istoriei, Statele Unite si-au concentrat atentia diplomatica la nivel inalt pentru a se asigura ca exista diferite surse de combustibil - chiar si departe de teritoriile americane.

Washingtonul a mentinut trimisi speciali pentru diplomatia din Bazinul Caspic timp de 14 ani fara a importa gaz si petrol din regiune, deoarece autonomia acestor tari si o Europa libera sa isi aleaga furnizorii de energie reprezinta interese de politica externa strategice pentru Statele Unite.

De asemenea, stabilitatea Nigeriei si a vecinilor sai conteaza din motive care depasesc protejarea investitiilor americane in aceste tari sau cei 800.000 de barili pe zi de petrol nigerian importati in Statele Unite. Stabilitatea si prosperitatea Nigeriei afecteaza intreaga Africa de Vest si este vitala pentru Statele Unite.

Exista multe exemple de interese de politica externa a SUA care se intrepatrund cu petrolul. De asemenea, evolutia industriei petroliere din Irak si finalizarea oleoductelor si terminalelor necesare pentru exportul acestuia sunt esentiale pentru redresarea economica a tarii si pentru integritatea teritoriala a Irakului.

Cele mai multe predictii, dar si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, sunt de acord ca lumea se va folosi cu mult mai mult de petrol in 2035 decat o face in prezent, ceea ce va insemna ca vom trai inca intr-o lume in care pretul petrolului conteaza.

Gazele naturale vor sustine dezvoltarea industriala a SUA

Pe de alta parte, independenta SUA in sectorul gazelor naturale reprezinta o mina de aur pe plan intern. Balanta comerciala a tarii s-a imbunatatit, iar gazul este acum la un pret care concureaza cu cel al carbunelui. De asemenea, in pofida absentei unei limite privind carbonul, emisiile de dioxid de carbon in primul trimestru al anului 2012 au scazut la niveluri care nu s-au mai atins din 1992, in mare parte datorita scaderii productiei de energie electrica pe baza de carbune.

De asemenea, gazul mai ieftin revigoreaza industria petrochimica din SUA, in detrimentul concurentilor sai europeni si din alte state.

Or, daca Statele Unite devin increzatoare ca noua productie este reala si incep sa permita exportul de gaz natural lichefiat, acest fapt ar putea ajuta la ruperea legaturii dintre petrol/gaz si pretul sau, care mentine preturile ridicate la gaz in Asia - ceea ce ar ajuta aceste tari sa prospere.

Preturile asiatice la gaz natural lichefiat raman in continuare mai mari decat in Europa si SUA, in conditiile in care guvernele din regiune pun pret pe siguranta alimentarii si pe dominatia companiilor de stat furnizoare de utilitati in calitate de cumparatori.

Exporturile americane de gaz lichefiat ar putea ajuta la furnizarea de gaz la preturi competitive, ceea ce ar constitui o sursa majora de relaxare economica pentru economia japoneza si cea indiana, aflate in dificultate, si ar contribui la sustinerea cresterii economice din China, Coreea si Taiwan.

De asemenea, vanzarile de gaz lichefiat catre Europa ar putea eroda legatura dintre petrol si pretul sau si oferi ajutor unei zonei euro aflate in dificultate.

Daca tehnologia si managementul folosite in cazul zacamintelor Marcellus, Barnett si Eagle Ford ar putea fi, chiar si partial, reproduse in Europa de Est, China si India, lumea va asista la o reducere mai rapida a gazelor cu efect de sera - prin inlocuirea gazelor cu carbune - la un cost mai mic decat orice alt mecanism imaginat de catre negociatorii din domeniul climatic.

Marii castigatori ar putea fi noi exportatori potentiali - Statele Unite, Canada si chiar Polonia. De asemenea, tarile puternic dependente de gazul rusesc - Bulgaria, Polonia, Romania si Ucraina - ar putea beneficia.

#energie SUA, #exploatare gaze SUA, #productie petrol SUA, #politica energetica SUA , #USA