Aviatia americana are o noua strategie: Dronele care vor schimba fata razboiului

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:00
11582 citiri
Aviatia americana are o noua strategie: Dronele care vor schimba fata razboiului
Foto: Pinterest/windsofchange.net

Dronele de mici dimensiuni vor juca un rol important in strategia de lupta a aviatiei americane in viitoarele decenii.

Planurile US Air Force pentru urmatorii 20 de ani includ folosirea unor stoluri de drone miniaturale pentru atacuri si supraveghere in zonele de conflict, dupa cum anunta Defense News.

Roiuri inarmate

Pe masura ce adversarii armatei americane s-au lansat intr-o cursa a dezvoltarii unor arme tot mai sofisticate, comandantii USAF au decis ca este cazul sa puna in practica un plan discutat de mai multa vreme: folosirea dronelor miniaturale in luptele aeriene.

Noua strategie se bazeaza pe trei puncte forte ale mini-dronelor: capacitatea acestora de a fi coordonate in echipe de doua sau mai multe, cu modulul de comanda aflat in mana unor operatori aflati la sol; folosirea unei platforme operationale care permite operarea unor grupuri mai largi de drone; folosirea unui grup de mini-drone inteligente, capabile sa lucreze impreuna intr-o retea comuna.

Colonelul Brandon "BB" Baker este de parere ca stolurile de mini-drone vor influenta luptele aeriene din viitor.

Baker este de parere ca aparatele miniaturale pot distruge capabilitatile defensive ale unui obiectiv supus atacului, dar la fel de bine se pot roti intre ele pentru a mentine sub supraveghere continua o tinta.

Economii importante

Roiurile de drone pe care aviatia americana intentioneaza sa le arunce in lupta ar aduce si avantaje economice deosebite armatei. In loc sa se concentreze asupra doborarii unei drone Reaper de 20 de milioane, adversarii vor fi nevoiti sa tinteasca asupra unor obiecte mult mai mici si cu o valoare mai redusa.

"Acum chiar am dat peste cap calculele adversarilor. Vor avea probleme mari cu aceasta strategie, iar avantajul nostru se va reflecta si in termeni economici", a explicat col. Baker, in cadrul unui simpozion organizat la Pentagon.

Oricare dintre drone poate incasa o lovitura, dar aceasta nu va opri roiul de aparate de lupta de dimensiuni reduse sa se regrupeze si sa continue atacul.

Cateva drone miniaturale de lupta au si fost expuse cu aceasta ocazie: Coyote si Silver Fox de la Raytheon si RQ-21 Blackjack, produsa de Boeing.

Lt. gen. Robert Otto, adjunctul serviciilor de informatii ale US Air Force, a explicat ca strategia este inca in faza incipienta, dar a mentionat ca aceste aparate de lupta vor avea un rol strategic deosebit.

"Credem ca aceste sisteme de lupta de mici dimensiuni vor reprezenta piatra de temelie in strategia Fortelor Aeriene pe urmatorii 20 de ani", a explicat oficialul.

#strategie US Air Force, #drone militare miniaturale, #razboi sua, #armata minidrone , #USA