Bernanke: Reducerea somajului in SUA este frustrant de lenta

Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:28
1395 citiri
Bernanke: Reducerea somajului in SUA este frustrant de lenta

Presedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Ben Bernanke, a declarat marti ca reducerea somajului va fi in continuare frustrant de lenta si a reiterat ca banca centrala este pregatita sa ia noi masuri pentru stimularea redresarii economice, fara sa mentioneze actiuni concrete.

"Economia SUA a continuat sa isi revina, dar activitatile par sa fi incetinit intr-o anumita masura in prima jumatate a anului", afirma Bernanke intr-un raport bianual pregatit pentru comitetul bancar din Senatul american, transmite Bloomberg.

El a subliniat ca Fed este pregatita sa ia noi masuri, dupa caz, pentru promovarea redresarii economice.

Bernanke a explicat ca incetinirea cresterii economice este efectul crizei datoriilor din Europa, care a dus la reducerea investitiilor, dar si al masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare in Statele Unite.

Totodata, americanii isi restrang cheltuielile din cauza nivelului ridicat al somajului si a conditiilor stricte de acordare a creditelor.

Seful Fed a mai spus ca datele economice recente au fost dezamagitoare, iar PIB-ul SUA a avansat probabil cu sub 2% in trimestrul al doilea.

Bernanke a avertizat congresmenii ca politicile fiscale ale Statelor Unite sunt pe un drum nesustenabil si trebuie corectate cu un plan credibil de control al deficitului bugetar pentru a evita afectarea redresarii economice prin masurile de reducere a cheltuielilor si crestere a taxelor, care vor intra automat in vigoare anul viitor, daca Congresul nu va actiona.

#somaj sua, #masuri economice SUA , #USA