Bilantul uraganului Sandy: La un pas sa transforme New York in Fukushima

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:35
2814 citiri
Bilantul uraganului Sandy: La un pas sa transforme New York in Fukushima

Uraganul Sandy, care a facut pagube estimate la 20 de miliarde de dolari, a adus in atentie siguranta infrastructurii nucleare. Mai multi specialisti sunt ingrijorati ca dezastrul de la Fukushima s-ar putea relua.

Trei reactoare au fost oprite. "Sandy a aratat ca aceste centrale sunt vulnerabile in fata acestui gen de furtuni, in special daca acestea cresc in intensitate si frecventa", a afirmat Robert Alvarez, fost consilier la Ministerul Energiei in timpul administratiei Clinton, conform Agerpres.

Cea mai veche centrala din SUA, cea situata in New Jersey, in apropiere de Oyster Creek, a fost inundata, iar anumiti specialisti sunt ingrijorati. "Daca o inundatie puternica sau un vant violent afecteaza sistemul electric de salvare, centrala ar fi atunci in situatia de "black out" si ar fi exact acelasi gen de situatie care a provocat dezastrul de la Fukushima", in Japonia, in 2011, a asigurat Robert Alvarez.

Situatia la celelalte centrale nucleare este stabila. Neil Sheehan, purtator de cuvant al Autoritatii pentru siguranta nucleara americana, a spus ca totul pare sub control in acest stadiu si ca nicio infrastructura de centrala nu a fost afectata.

La randul sau, Craig Fugate, de la agentia americana de gestionare a crizelor (FEMA), spune ca "nu exista nicio amenintare de scurgere radioactiva.

"Curentul a fost restabilit in unele parti ale centralei" si generatorul de salvare a fost activat, a afirmat un purtator de cuvant al Exelon, care exploateaza centrala.

Sistemul nuclear american furnizeaza 20% din necesarul de electricitate al SUA

Aproape 16.000 de zboruri anulate

Uraganul Sandy a provocat anularea a 15.773 de zboruri interne si internationale ce aveau drept element comun coasta de est a Statelor Unite ale Americii, a precizat marti site-ul de internet specializat flightware.com, preluat de AFP.

Majoritatea aeroporturilor din aglomeratia urbana newyorkeza, in special JFK, La Guardia si Newark, au fost inchise marti. JFK ar urma sa fie redeschis miercuri, in timp ce reluarea activitatii pe La Guardia si si Newark nu a fost inca anuntata.

Bilantul victimelor uraganului a crescut la 110 morti si sute de raniti. De asemenea, peste sapte milioane de persoane au ramas fara curent electric. Situatia cea mai grava se inregistreaza la Baltimore, unde compania locala de gaze si electricitate a cerut ajutor omoloagelor din statele vecine.

Peste 7.500 de persoane sunt angrenate la ora actuala in eliminarea consecintelor uraganului Sandy pe coasta de est a SUA, arata Agerpres. In New York mai multe zone au fost inundate, metroul nu functioneaza metroul, iar transportul urban de suprafata a fost doar partial restabilit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uragan Sandy, #pagube uragan Sandy, #uragan Sandy SUA , #USA