San Francisco: Supravietuitorii accidentului aviatic relateaza momente de groaza

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 10:57
1862 citiri
San Francisco: Supravietuitorii accidentului aviatic relateaza momente de groaza

Un Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines care venea din Seul a ratat aterizarea si a luat foc pe aeroportul din San Francisco, sambata, dupa ce coada avionului a lovit pista, provocand moartea a doua persoane si ranirea altor 182, dintre cele 307 persoane aflate la bord, relateaza AFP.

"Coada avionului Asiana a lovit pista si avionul a parasit pista", a explicat in cursul serii Ministerul sud-coreean al Transporturilor, care a trimis la fata locului o echipa formata din patru persoane pentru a inspecta carcasa avionului.

"Este incredibil, suntem foarte norocosi ca au fost atatia supravietuitori", a declarat Ed Lee, primarul din San Francisco, in cadrul unei conferinte de presa. "Dar sunt inca multi raniti grav", a adaugat el.

Potrivit sefului adjunct al pompierilor, Dale Carnes, 49 de raniti "sunt in stare grava si au fost printre primii care au fost evacuati" la spitalele invecinate, in special la San Francisco General Hospital.

Acesta a primit 52 de pacienti, dintre care cel putin doi copii. Sambata seara, cinci pacienti erau inca in stare "critica", potrivit purtatoarei de cuvant a institutiei, Rachel Kagan.

Spitalul Stanford a primit 45 de pacienti, toti cu "fracturi" si "hemoragii", potrivit purtatorului sau de cuvant.

Televiziunile au aratat imagini impresionate cu avionul, inconjurat de fragmente de fuselaj, cu coada desprinsa de restul aparatului si fara partea superioara. Avionul ar fi lovit digurile care separa aeroportul de apa, in golful San Francisco.

Pompierii au ajuns imediat in jurul avionului dupa accident, care s-a produs cu putin timp inainte de ora 18.30 GMT (21.30 ora Romaniei) si au controlat incendiul.

"Am avut in acelasi timp un incendiu si o urgenta medicala cu morti. A fost o situatie foarte dificila la inceput", a declarat seful pompierilor din San Francisco, Joanne Hayes-White.

Motivele accidentului raman necunoscute. Agentul FBI David Johnson a declarat presei sa nu exista "indicii cu privire la vreun act terorist sau criminal legat de accident".

"Vom face tot ce ne sta in putere pentru a descoperi ce s-a intamplat", a adaugat el.

Presedinta Agentiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), Debbie Hersman, a asigurat, de la Washington, ca este "prea devreme pentru a spune ceva". "Toate optiunile sunt pe masa", a adaugat ea.

34 de liceeni pe lista pasagerilor

Asiana Airlines, a doua companie ca marime din Coreea de Sud, a precizat ca printre cei 291 de pasageri figurau 77 de coreeni, 141 de chinezi, 61 de americani si un japonez. Avionul a decolat de la Shangai, a facut escala la Seul si si-a continuat drumul catre San Francisco.

Printre pasagerii chinezi figurau 34 de liceeni si profesorul lor, potrivit agentiei Xinhua (China Noua).

Presedintele american Barack Obama, informat in legatura cu accidentul, "le-a cerut echipelor sale sa mentina contactul permanent cu autoritatile federale, californiene si locale", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Martorii relateaza momente de groaza

David Eun, un oficial din cadrul grupului Samsung, se afla la bordul avionului si a postat pe Internet o fotografie si o inregistrare video in care se vad pasagerii care ies din avion nevatamati.

"Tocmai m-am prabusit pe SFO (San Francisco Airport). Coada (avionului) s-a desprins. Majoritatea oamenilor par nevatamati. Eu sunt bine. Suprarealist", a scris el pe Twitter.

Un alt supravietuitor a povestit pentru CNN momentul teribil in care coada avionului s-a lovit de sol, trimitand in gol mai multi membri ai echipajului din spatele aparatului.

"Au cazut cu totii, este cel mai ingrozitor lucru pe care l-am vazut vreodata", isi aminteste Elliott Stone.

"A fost ca un cutremur de pamant", a declarat la randul sau Kang, o sud-coreeana in varsta de 14 ani, pentru agentia Yonhap.

Dupa accident, pasagerii au fost condusi intr-o sala a aeroportului din San Francisco, a carei intrare era pazita de politie si de angajati ai Asiana Airlines, a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit mai multor martori oculari, avionul s-a apropiat de pista de aterizare cu un unghi anormal.

"L-am vazut cum atingea solul, coada s-a rupt aproape imediat, lovind ceea ce parea a fi extremitatea pistei. Ai fi zis ca avionul a aterizat pe burta", a declarat pentru CNN Jennifer Sorgen.

Un baietel care era in avion a declarat ca "avionul facea asa", mimand cu mana o miscare rapida de sus in jos. "Apoi, a lovit pamantul", a adaugat el inainte de a fi condus de politie in sala rezervata pasagerilor.

Boeing 777 este unul dintre cele mai mari si mai populare avioane ale companiilor aeriene pentru cursele de lung curier intercontinentale, de peste 12 ore. Potrivit site-ului Flightaware, ultimul accident al unui astfel de avion dateaza din 2008.

Avionul, apartinand companiei British Airways, s-a prabusit chiar inainte de a atinge pista de aterizare pe aeroportul Heathrow.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accident aviatic San Francisco, #avion in flacari San Francisco , #USA