Bugetul american in vizorul BM: Urmeaza o perioada "foarte periculoasa"

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 11:33
1104 citiri
Bugetul american in vizorul BM: Urmeaza o perioada "foarte periculoasa"
Foto: bloomberg.com

Presedintele Bancii Mondiale Jim Yong Kim a avertizat ca Statele Unite se apropie de o perioada "foarte periculoasa" dupa un nou esec sambata al responsabililor politici de a ajunge la un acord pentru criza bugetara si plafonul datoriei.

"Suntem acum doar la cinci zile de un moment foarte periculos", a declarat Kim la inchiderea reuniunii anuale a Bancii Mondiale si Fondului Monetar International la Washington.

Trezoreria Statelor Unite a anuntat ca nu ar avea lichiditati pentru a respecta toate termenele tarii incepand cu 17 octombrie, daca plafonul datoriei nu este ridicat.

Pietele financiare din intreaga lume ar fi afectate de criza in caz de intrare in incapacitate de plata a Washingtonului, mai ales tarile in curs de dezvoltare.

"Cu cat ne apropiem de data limita, cu atat mai mare va fi impactul asupra lumii in curs de dezvoltare", a spus Kim.

"In cazul in care termenul limita este atins, ar fi un eveniment dezastruos pentru tarile in curs de dezvoltare si acest lucru ar putea fi foarte daunator pentru economiile dezvoltate", a adaugat el.

Economiile mondiale si americana vor fi confruntate cu cresterea ratelor dobanzilor, scaderea increderii si incetinirea cresterii economice in cazul in care Congresul american nu reuseste sa se puna de acord pentru a ridica plafonul datoriei, care este in prezent de 16.700 miliarde de dolari, potrivit lui Kim.

#biget american, #criza sua , #USA