Bursele americane scad dupa alegerea lui Obama. Atentia se muta pe "varful fiscal"

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 10:33
1169 citiri
Bursele americane scad dupa alegerea lui Obama. Atentia se muta pe "varful fiscal"

Bursele din New York au scazut, miercuri, cu peste 2%, imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale din SUA, in contextul in care atentia investitorilor s-a mutat spre "varful fiscal" si problemele economice din Europa.

Indicii Dow Jones si S&P 500 au inchis la cel mai jos nivel din luna august. Indicii S&P din sectorul financiar si energetic au scazut cel mai mult, cu 3,5%, respectiv 3,1%, pe fondul reformelor pe care Obama le-a anuntat in aceste domenii. Indicele Nasdaq a pierdut 2,48%.

Investitorii sunt ingrijorati de posibilul "varf fiscal" din 2013, cand guvernul ar trebui sa introduca taieri bugetare masive, concomitent cu o crestere puternica a nivelului de fiscalitate, scrie Reuters.

Noua configuratie a puterii legislative si executive din SUA, cu un Senat condus de democrati si o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani, este dezamagitoare, deoarece "are implicatii asupra rapiditatii rezolvarii 'varfului fiscal', sau chiar (n.r. pune la indoiala) daca va fi rezolvata", a declarat David Joy, chief market strategist, a carui companie administreaza fonduri de 571 de miliarde de dolari.

Pesimismul pietelor a fost exacerbat si de anuntul Comisiei Europene, care a a prognozat ca Uniunea Europeana va avea o crestere economica foarte redusa anul viitor.

Cu toate acestea, unii investitori considera aceasta perioada propice pentru a cumpara actiuni, declarand ca este improbabil ca politicienii americani sa nu ajunga la un acord privind "varful fiscal", iar problemele din Europa au fost deja luate in calcul de catre piete.

"Este clar ca Europa este in urma (n.r. din punct de vedere al cresterii economice) celorlalte tari dezvoltate sau a celor emergente, dar stocurile (n.r. de actiuni) se vor stabiliza curand, cand investitorii vor incepe sa vada dincolo de 'fumul' provocat de aceasta regiune si de 'varful fiscal'", a declarat Richard Weiss, senior money manager la o companie care administreaza fonduri de 120 de miliarde de dolari.

In ciuda pierderilor de miercuri, cei trei indici bursieri principali au crescut in acest an. Nasdaq a castigat 12,8%, S&P 500 a crescut cu 10,9%, iar Dow cu 5,9%.

#reactie alegeri SUA, #reactie piete alegeri SUA, #reactie Wall Street alegeri SUA, #bursa New York alegeri , #USA