Care sunt programele economice ale lui Barack Obama si Mitt Romney

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 08:18
1183 citiri
Care sunt programele economice ale lui Barack Obama si Mitt Romney

Crearea de locuri de munca si problema impozitelor se afla in centrul bataliei ideologice dintre Barack Obama si Mitt Romney. Cei doi candidati la Casa Alba isi vor prezenta programele economice in cadrul unei dezbateri ce va avea loc pe 3 octombrie, la Denver.

Ce obiective au cei doi candidati in ceea ce priveste piata muncii

Barack Obama are ca obiective crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016. Acest obiectiv va fi indeplinit prin elaborarea unor masuri fiscale ce vor incuraja companiile sa isi relocheze productia in SUA.

Piata muncii va fi dezvoltata si prin dublarea exporturilor.

Un alt obiectiv al lui Obama este reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei "verzi".

Mitt Romney vrea sa creeze 12 milioane de locuri de munca prin redresarea economiei. Romney urmareste scaderea impozitelor, dereglementarea, deschiderea unor piete externe si dezvoltarea resurselor petroliere si gaziere americane.

Obiectivele privind bugetul

Barack Obama are ca obiectiv reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani, dintre care 2.000 au fost deja validate.

Circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde de economii gratie terminarii razboaielor din Irak si Afganistan.

Mitt Romney vrea sa plafoneze bugetul federal la 20% din PIB, fata de 24,4% in 2012, sa obtina votarea unei "reguli de aur" in Constitutie, sa introduca necesitatea unei supermajoritati pentru votarea oricarei cresteri a impozitelor in Congres, sa suprime nisele fiscale (neprecizate) pentru finantarea unei scaderi generale a impozitelor, sa reduca cu 10% numarul functionarilor si sa alinieze salariile din sectorul public la cele di sectorul privat.

Obiectivele celor doi candidati in ceea ce priveste impozitele

Barack Obama vrea sa majoreze baremul pentru cele doua categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate inainte de mandatul lui George W. Bush (36% si 39,6%).

Obama vrea sa majoreze impozitul pe profit de la 15% la 20%. De asemenea, vrea sa reduca impozitele pentru companii de la 35% la 28%, respectiv 25% in unele industrii.

Barack Obama vrea sa instaureze "regula Buffett", care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe ani sa plateasca un impozit de cel putin 30%.

Mitt Romney vrea sa reduca cu 20% sase bareme de impozit pe venit. Nivelul final va scadea de la 10% la 8% pentru transa de venituri scazute, si de la 35% la 28% pentru veniturile mai mari de 388.350 de dolari.

Mitt Romney vrea sa scada impozitele pentru companii de la 35% la 25%, aliniindu-le mediei OCDE. Un alt obiectiv al acestuia este reprezentat de suprimarea impozitului pe profituri mai mici de 200.000 de dolari.

#alegeri sua, #program economic Barack Obama, #program economic Mitt Romney, #SUA candidati Casa Alba, #obiective candidati Casa Alba , #USA