Clinton: Criza zonei euro este o problema europeana. SUA nu trebuie sa se implice

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 14:01
1139 citiri
Clinton: Criza zonei euro este o problema europeana. SUA nu trebuie sa se implice

Secretarul de stat american Hillary Clinton le-a cerut joi liderilor europeni sa se inteleaga pentru a rezolva criza monedei euro, a cauta modalitati de stimulare a cresterii economice si a crea locuri de munca, subliniind ca starea de sanatate a economiei mondiale depinde de ei, relateaza AFP.

Dna Clinton, care va efectua in curand a 38-a vizita in Europa ca secretar de stat, a declarat la Washington in fata membrilor Brookings Institution, un grup de reflectie, ca Statele Unite se bazeaza pe Europa.

"Zona euro aluneca din nou in recesiune in timp ce sunt puse in aplicare politicile de austeritate. Deci, este vital pentru economia mondiala in ansamblu ca liderii europeni sa adopte politici ce pun accentul pe o crestere suficienta si creeaza locuri de munca", a declarat dna Clinton.

"Aceasta este de fapt o problema europeana ce necesita solutii europene", a adaugat ea. "Statele Unite nu pot si nu ar trebui sa incerce sa ofere un raspuns sau o abordare".

Hillary Clinton, care se va deplasa saptamana viitoare la Praga, Bruxelles si Dublin, a subliniat de asemenea importanta ca Statele Unite sa aiba o economie sanatoasa.

"Am facut atat de multe lucruri in lume ce depind de puterea economiei noastre, furnizand mijloace de aparare, investitii pe pietele emergente sau oferind ajutoare pentru dezvoltare", a spus ea.

"Si nu poate fi o mai mare amenintare la adresa securitatii noastre si parteneriatului nostru transatlantic decat o economie slaba pe unul sau ambele maluri ale Atlanticului", a mai afirmat ea.

"Daca vrem sa consolidam legaturile noastre economice, fiecare dintre noi trebuie sa construim fundamente solide la noi acasa. Pentru Statele Unite acest lucru implica alegeri dificile de politica: trebuie investit in competitivitatea noastra si solutionate problemele noastre fiscale", a concluzionat ea.

Pentru a doua oara in trei ani, zona euro a intrat in recesiune in trimestrul al treilea, in momentul cand se amplifica protestele impotriva austeritatii, acuzata ca este responsabila de agravarea crizei.

#crestere economica Europa, #probleme economie mondiala, #rezolvare criza zona euro, #Hillary Clinton Europa, #colaborare SUA Europa , #USA