Congresul SUA cauta un acord pentru 1.500 miliarde dolari economii

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 09:30
1063 citiri
Congresul SUA cauta un acord pentru 1.500 miliarde dolari economii

"Supercomisia" bipartita a Congresului american desemnata pentru a identifica 1.500 de miliarde dolari economii pana cel mai tarziu la 23 noiembrie ar putea sa se intruneasca in cursul acestui weekend pentru a ajunge la un acord care, cel putin la aceasta data, este departe de a fi incheiat, a facut cunoscut vineri unul dintre membrii acesteia, citat de AFP.

"Suntem extrem de constienti de termenul care ne plaseaza la un pas de catastrofa", a explicat jurnalistilor reprezentantul republican Jeb Hensarling (foto). El a precizat ca "supercomisia" se va reuni vineri si pe durata weekendului, in cel mai rau caz, pentru "a gasi puncte de convergenta" care sa duca la solutionarea "crizei nationale a fortei de munca si datoriei publice".

Supercomisia, creata la 2 august in urma acordului adoptat in extremis de Congres privind majorarea plafonului datoriei, trebuie sa gaseasca, pana cel mai tarziu la 23 noiembrie, modalitatile de realizare a unor economii in valoare de 1.500 miliarde dolari in urmatorii zece ani.

Ulterior, Congresul va trebui sa adopte, in termen de o luna, masurile ce-i vor fi recomandate. In cazul in care nu se va ajunge la un acord, cu incepere din luna ianuarie vor fi operate automat reduceri de aproximativ 1.200 miliarde dolari in bugetul civil sau militar.

In timp ce unii congresmeni republicani i-au cerut presedintelui Barack Obama, aflat in momentul de fata intr-un turneu in Asia, sa intervina pentru a debloca dezbaterile din comisie, Casa Alba a recomandat vineri Congresului "sa-si faca datoria".

Seful statului "a participat la discutii zilnice pe toata durata verii in legatura cu reducerea echilibrata a deficitului, iar in septembrie a prezentat un ansamblu foarte detaliat de recomandari", a reamintit o purtatoare de cuvant a Casei Albe, Amy Brundage.

"Prin refuzul de a-si asuma responsabilitatile si prin amanarea de pe o zi pe alta a ceea ce trebuia facut imediat, Washingtonul a ajuns sa se confrunte cu aceasta problema a deficitului bugetar", a acuzat ea.

"Prin urmare, Congresul trebuie sa-si faca datoria si sa ia decizii dificile referitoare la modul in care sa traiasca dupa posibilitati, de acelasi fel cu cele pe care americanii le iau in fiecare zi", a concluzionat Amy Brundage.

#Congres SUA economii, #congres sua , #USA