Cresterea economica a SUA va fi mai putin energica decat s-a anticipat

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 17:11
1455 citiri
Cresterea economica a SUA va fi mai putin energica decat s-a anticipat

Guvernul Statelor Unite a apreciat vineri ca saltul economiei americane va fi mai putin energic decat s-a anticipat, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare, transmite AP. In perioada aprilie-iunie 2002, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu o rata anuala de 2,8 la suta, a anuntat Departamentul pentru Comert. Cifra este sub asteptarile analistilor, care prognozau o crestere de 3,3 la suta, dar este un progres fata de rezultatele slabe inregistrate in ultimele doua trimestre.

Un sondaj realizat de 'USA Today' pe un esantion de 54 de economisti din companii, universitati si alte sectoare profesionale a semnalat ca a scazut numarul expertilor care cred ca economia SUA se afla in recesiune, de la 67 la suta la 51 la suta.

De asemenea, 81 la suta dintre acesti economisti, considera ca tara nu va trece printr-o recesiune in urmatoarele 12 luni.

Ceea ce a salvat SUA de la definitia general acceptata de recesiune, conform cifrelor Guvernului, este reducerea deficitului comertului exterior cu bunuri si servicii.

In perioada aprilie - iunie, deficitul comercial a scazut la 395,2 miliarde dolari, ceea ce a adaugat 2,4 puncte procentuale la cresterea PIB, cea mai mare contributie, incepand din 1980, a sectorului extern la PIB.

Cifrele Guvernului demonstreaza ca, daca se exclude aportul comertului exterior, PIB s-ar fi contractat cu un ritm anual de 0,5 la suta, a doua diminuare in ultimele trei trimestre.

De asemenea, a ajutat o revigorare a consumului, stimulat de o reducere a impozitelor, care pana la finele lui iunie totaliza circa 90 miliarde dolari.

In perioada aprilie - iunie, cheltuielile consumatorilor, care in SUA acopera peste doua treimi din activitatea economica, a crescut cu un ritm anual de 1,5 la suta, animate de planul de stimulente economice pus in miscare de de Guvern.

In primul trimestru, consumul a crescut cu un ritm de 0,9 la suta, cel mai lent din ultimii 13 ani.

Un alt indicator important este cel al preturilor, care, in trimestrul al doilea au avut un ritm de crestere de 1,1 la suta, cea mai mica crestere interanuala de dupa 1998. In primul trimestru cresterea preturilor a fost de 22,6 la suta.

La randul sau, Departamentul de munca a informat ca, in al doilea trimestru, costul cu forta de munca a crescut cu 0,7 la suta, la fel ca si in trimestrul anterior.