Cresterea taxelor pentru bogati, o conditie pentru bugetul SUA

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 09:28
1247 citiri
Cresterea taxelor pentru bogati, o conditie pentru bugetul SUA

Ministrul american al finantelor, Timothy Geithner, a declarat ca nu va exista un acord in Congres cu privire la buget daca republicanii nu avizeaza favorabil o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati, transmit duminica agentiile internationale de presa.

"Daca republicanii nu vor o crestere a impozitelor la nivelul la care se aflau in administratia Clinton, epoca in care economia SUA era infloritoare, nu va exista un acord", a afirmat Geithner pe CNN.

Statele Unite se confrunta cu iminenta unui "varf fiscal", o cura fortata de austeritate pentru reglementarea deficitului public abisal ce ii va afecta pe americani din 2 ianuarie in absenta unei intelegeri in legislativ intre republicani si democrati.

Impozitele americanilor, la minimul ultimilor 20 de ani

"Nu va exista un acord fara o majorare a impozitelor. Nu va exista", a insistat ministrul american, indemnandu-i pe republicani sa vina cu o noua oferta, dupa ce au respins-o pe cea facuta joi de Geithner in numele administratiei democrate.

Liderul republicanilor din Camera reprezentantilor, John Boehner, a calificat drept lipsita de seriozitate respectiva oferta, ce prevedea, potrivit republicanilor, un obiectiv de 1600 de miliarde de dolari ca incasari fiscale suplimentare si doar 400 de miliarde din reduceri de cheltuieli.

"Ii chemam (pe republicani) sa ni se alature pentru a face ceva bun pentru economia americana", a pledat Timothy Geithner, explicand ca masurile necesare ar consta si in a "face economii de cheltuieli si nu doar in a creste impozitele celor 2% cei mai bogati dintre americani".

"Mingea este in terenul lor" (al republicanilor), a conchis ministrul finantelor.

Washingtonul se confrunta cu un "varf fiscal", care incepe sa-i sperie pe partenerii sai: in lipsa unui acord intre democrati si republicani pana la sfarsitul anului, la inceputul lui ianuarie vor intra in vigoare automat reduceri bugetare si cresteri de taxe pentru toate familiile americane pentru micsorarea deficitului public american.

#taxe bogati SUA, #impozit venituri bogati SUA, #Timothy Geithner taxe bogati , #USA