Criza economica, mana pentru mafia italiana

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 00:14
2985 citiri
Criza economica, mana pentru mafia italiana

Criza economica este adevarata oportunitate de afaceri pentru mafia italiana, care dispune de lichiditati enorme si a inceput sa iasa la cumparaturi, preluand companii in dificultate si recrutand personal din randul somerilor, avertizeaza experti citati de AFP.

"Inainte de toate, criza este cauzata de lipsa de lichiditati. Or, mafia dispune de cantitati mari de bani negri", subliniaza Lino Busa, presedintele asociatiei SOS Impresa, ce ajuta firmele care au cazut victime racketilor sau camatarilor.

Cifra de afaceri a mafiei a ajuns la circa 130 miliarde euro, iar profitul anual este in jur de 70 miliarde euro, potrivit unui raport publicat in noiembrie de asociatia Confesercenti, ce regrupeaza circa 270.000 de firme, comercianti si artizani.

Acesti "bani murdari" provin mai ales din traficul de droguri (59 miliarde euro), activitati de racket (9 miliarde euro), trafic de arme (5,8 miliarde euro), contrabanda (1,2 miliarde euro) si prostitutie (6 miliarde euro). "Societati si magazine in dificultate, bunuri imobiliare vandute la reducere de proprietarii sugrumati de criza: aceste 'afaceri bune' permit clanurilor mafiote sa spele banii murdari cu un cost mai scazut", explica Lino Busa.

Marasmul economic permite mafiei sa accelereze infiltrarea in economie, mai ales in nordul Italiei, dar si in strainatate. "In perioade de criza, firmele si magazinele au mai putine scrupule sa trateze cu investitori sau antreprenori suspecti, ele isi pun mai putine intrebari in legatura cu provenienta banilor ce le sunt oferiti", mai spune Busa.

Potrivit asociatiei, mafia este foarte prezenta in sectorul de constructii imobiliare, unde investeste 37,5% din profit, dar si in comertul cu amanuntul si pe piata restaurantelor, in care plaseaza 20% din castiguri. Mai mult, profiturile mafiei din activitatile de camata, care ii aduc in fiecare an 12,6 miliarde euro, vor creste pe masura ce criza se extinde, avertizeaza Silvana Fucito, responsabil al Federatiei asociatiilor anti-racket si anti-camata.

Peste o treime dintre camatari au legatura in mod direct cu mafia, potrivit SOS Impresa. Dobanzile practicate de camatari pleaca de la 100% pe an si ajung chiar la 200%, spun asociatiile anti-camata. "De cateva luni, numarul victimelor camatarilor care ne cer ajutor a crescut exponential.

Toate categoriile sociale sunt lovite: mame, muncitori, patroni de firme mici", precizeaza Silvana Fucito. "Persoanele in dificultate sociala carora bancile le inchid usa nu au uneori alta solutie decat sa se indrepte catre camatari", apreciaza Fucito, care conduce o firma de vopsele pentru masini in apropiere de Napoli.

Angajata in lupta impotriva mafiei inca din 2002, cand fabrica sa a fost incendiata de membri ai clanului mafiot local pentru ca a refuzat sa plateasca "pizzo" - impozitul mafiei -, Silvana Fucito se teme ca situatia economica "submineaza toate eforturile realizate in Italia impotriva criminalitatii".

"Somajul este unul din principalii factori ai dezvoltarii mafiei, singura care poate garanta un loc de munca", subliniaza ea. "Criza actuala, cu multitudinea de inchideri de fabrici, de falimente, ar putea sa impinga mii de someri in bratele clanurilor mafiote", avertizeaza Fucito.

#mafie, # criza , #USA