Departamentul de Stat american, victima a unui atac cibernetic posibil rusesc

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 09:58
1058 citiri
Departamentul de Stat american, victima a unui atac cibernetic posibil rusesc
Foto: No Camels

Departamentul de Stat american a confirmat luni faptul ca a fost tinta unor atacuri cibernetice care l-au determinat sa deconecteze la sfarsitul saptamanii trecute reteaua sa informatica neconfidentiala pentru ameliorarea securitatii, a facut cunoscut luni un oficial, citat de AFP.

Vineri, Departamentul de Stat a informat ca deconecteaza reteaua sa interna nesecurizata din cauza unei operatiuni de de mentenanta de rutina, ceea ce a afectat traficul de e-mailuri si accesul la site-urile publice.

Un responsabil din cadrul Departamentului de Stat a confirmat luni informatiile de presa cu privire la descoperirea unei 'activitati ingrijoratoare' in anumite parti ale sistemului.

Departamentul de Stat a profitat astfel de deconectarea retelei in weekend pentru a ameliora securitatea, ca raspuns la aceasta falie.

'Nu avem niciun motiv sa credem ca au putut fi sustrase informatii clasificate', a declarat luni directorul pentru relatiile cu presa din cadrul Departamentului de Stat, Jeff Rathke, subliniind ca o ancheta este in curs de desfasurare.

El a precizat ca reteaua securizata a Departamentului de Stat a ramas in functiune si operationala, dar partea sa nesecurizata deconectata la sfarsitul saptamanii trecute era luni inchisa.

'Niciun sistem clasificat nu a fost afectat de acest incident', a adaugat Jeff Rathke.

Originea atacului cibernetic, posibil rusa

Originea atacului cibernetic nu a fost precizata, insa potrivit cotidianului Washington Post ar fi vorba despre hackeri lucrand pentru guvernul rus.

Atacul informatic impotriva Departamentului de Stat este ultimul dintr-o serie de atacuri cibernetice asupra agentiilor guvernamentale americane.

Saptamana trecuta, Posta americana (USPS) a anuntat ca piratii informatici - fara indoiala chinezi, potrivit Washington Post - au sustras informatii despre angajatii lor si, probabil, cu privire la unii clienti.

Pana la 800.000 de persoane remunerate de Posta americana, inclusiv subcontractanti, ar putea fi vizati de acest atac cibernetic.

Hackerii ar putea sa fi patruns in sistemul de plata al oficiilor postale on-line, ceea ce ar fi putut afecta de asemenea clienti ai postei. FBI a anuntat deschiderea unei anchete in acest caz de piraterie informatica.

Luna trecuta, Casa Alba a informat, de asemenea, asupra unei 'intruziuni' in reteaua sa informatica neconfidentiala. Conform ziarului amintit, la originea acestor incidente ar putea fi hackeri rusi, mai scrie AFP.

#atac cibernetic, #SUA atac hacker , #USA