Detroit, locul de 'nastere' al automobilului, in faliment

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 08:55
2372 citiri
Detroit, locul de 'nastere' al automobilului, in faliment

Detroit, locul de origine al automobilului, a devenit joi cel mai mare oras american care s-a declarat in faliment, potrivit unor documente judiciare consultate de catre AFP.

Pentru o perioada de timp o adevarata bijuterie a industriei, Detroit a pierdut jumatate de populatie in 60 de ani, iar marile grupuri au abandonat in mod treptat orasul, o lovitura grea pentru veniturile sale fiscale.

"Locuitorii din Detroit (...) merita o foaie de parcurs care sa le permita sa iasa din spirala care ii antreneaza spre servicii publice tot mai putin performante", a argumentat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-o scrisoare care insoteste actul depus la un tribunal.

"Declararea falimentului este unica solutie care va permite orasului Detroit sa redevina stabil si viabil", continua el.

Orasul Detroit a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori in 1950, la aproximativ 695.000 in prezent. Aceasta scadere este insotita de un exod masiv de intreprinderi si o prabusire a veniturilor fiscale.

In mod progresiv, numeroase servicii publice a fost necesar sa fie reduse, spre exemplu, iluminatul fiind asigurat pe timpul noptii in anumite cartiere doar in unele cartiere.

Sufocat, orasul a anuntat luna trecuta un default pentru o parte a datoriei sale totale in valoare de 18,5 miliarde de dolari.

#faliment Detroit, #faliment orase SUA, #industrie auto SUA, #criza economica SUA , #USA