Economia SUA: Ce sanse are Obama sa schimbe lucrurile

Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
1603 citiri
Economia SUA: Ce sanse are Obama sa schimbe lucrurile

In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.

Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.

Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.

Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.

Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.

Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor

Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.

Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea trimite in somaj temporar sute de mii de functionari guvernamentali.

Reducerea cheltuielilor, in cazul in care nu se va ajunge la un acord, va fi de 13% in domeniul apararii si de 9% in celelalte sectoare.

In schimb, presedintele SUA doreste investitii majore in revitalizarea sectorului industrial, dar si in educatie, pentru a asigura o formare adecvata pentru muncitorii americani, scrie Financial Times.

SUA au cea mai mare economia din lume. China a ajuns insa pe primul loc la schimburile comerciale

Economia SUA a dobandit influenta din prezent dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand Europa a fost puternic afectata de distrugeri, iar imperiile coloniale s-au destramat.

Viteza de crestere a economiei chineze ameninta insa aceasta influenta in viitorul indepartat. China a depasit SUA la nivelul de schimburi comerciale, dar SUA ramane totusi lider incontestabil din punct de vedere al marimii economiei, PIB-ul sau fiind de doua ori mai mare decat cel chinez.

Totusi, China prezinta un surplus comercial de aproximativ 231 de miliarde de dolari, pe cand SUA au inregistrat un deficit de aproape 728 de miliarde de dolari. Diferenta este data si de faptul ca SUA sunt cel mai mare importator la nivel mondial, in timp ce China a devenit cel mai mare exportator din lume inca din 2009, transmite Bloomberg.

Echilibrul fragil pe care a inceput sa-l aiba economia americana si competitia crescanda din partea statelor emergente si in special a Chinei, pun astfel o presiune majora pe politicile lui Obama.

Deocamdata el prezinta un plan axat pe dezvoltarea clasei de mijloc, dar in acelasi timp, fara un compromis cu republicanii, care sustin dezvoltarea marilor companii, agenda sa politica nu va avea sorti de izbanda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#discurs Starea Natiunii Obama, #crestere economica sua, #probleme economice SUA, #agenda politica SUA , #USA