Economia SUA: Majorarea taxelor pune frana ritmului de crestere

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:39
1654 citiri
Economia SUA: Majorarea taxelor pune frana ritmului de crestere

Ritmul de cresterea al economiei SUA in trimestrul trei din 2012 a fost mai rapid decat s-a estimat initial dar probabil nu va fi un avans sustinut deoarece tara se confrunta cu reducerea masiva a cheltuielilor guvernamentale si majorarea taxelor, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat in perioada iulie-septembrie 2012 o crestere anuala de 2,7%, fata de 2% cat se estima in octombrie, a anuntat joi

Departamentul american al Comertului, deoarece o acumulare mai rapida a stocurilor si cresterea exporturilor au compensat cheltuielile de consum mai slabe si prima scadere a investitiilor companiilor din peste un an. Este cea mai solida crestere a economiei americane din trimestrul patru al anului trecut.

Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70% din economia americana, au crescut cu doar 1,4% in trimestrul al treilea fata de 2% cat se raportase initial. In precedentele trei luni cheltuielile de consum au inregistrat un avans de 1,5%. Investitiile companiilor au scazut cu 2,2%, fiind primul declin din primul trimestru din 2011.

Profiturile dupa taxe in cazul corporatiilor au crescut cu 3,3% in trimestrul trei, dupa un avans de 2,2% in precedentele trei luni.

In 7 noiembrie, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat ca presedintele Barack Obama trebuie sa ajunga rapid la un acord cu Congresul pentru a evita intrarea in vigoare a unor majorari de taxe si reduceri de cheltuieli la inceputul anului urmator.

Fitch sustine ca presedintele SUA trebuie sa puna la punct un plan credibil pentru a evita asa-numita 'prapastie fiscala' si a majora plafonul de indatorare, in caz contrar SUA riscand sa-si piarda ratingul 'AAA' in cursul anului urmator.

In opinia analistilor Fitch, prapastia fiscala, respectiv cele 600 miliarde de dolari in majorari de taxe si reduceri de cheltuieli care ar urma sa intre in vigoare anul viitor, ar putea arunca economia americana in recesiune si ar majora rata somajului la peste 10% in 2013.

De la iesirea din recesiune din 2007-2009, economia americana s-a confruntat cu o serie de obstacole care au impiedicat-o sa inregistreze o crestere mai mare de 2%. Economistii cred ca ritmul de crestere va ramane unul modest cel putin in prima jumatate a lui 2013, urmand ca relansarea sa aiba loc in a doua jumatate a anului urmator.

#crestere economie SUA trimestru 3, #ritm crestere economie SUA, #crestere economica sua, #reduceri cheltuieli SUA, #majorare taxe SUA , #USA