Exporturile de petrol, gaze si carbune ale SUA s-au dublat in ultimii 3 ani

Luni, 19 August 2013, ora 12:57
2419 citiri
Exporturile de petrol, gaze si carbune ale SUA s-au dublat in ultimii 3 ani

Valoarea exporturilor de hidrocarburi, produse petroliere si carbune ale Statelor Unite a crescut de peste doua ori in ultimii trei ani, la 110,2 miliarde de dolari, dupa ce tara a devenit exportator net de energie in 2011 pentru prima data dupa 20 de ani, potrivit Financial Times (FT).

Cresterea productiei internet de petrol si gaze si scaderea preturilor la nivel global au ajutat Statele Unite sa-si recapete independenta energetica si sa-si sporeasca exporturile de materie prima si produse rafinate.

Potrivit estimarilor Financial Times, bazate pe datele oficiale din SUA, valoarea exporturilor de hidrocarburi si carbune a crescut la 110,2 miliarde de dolari in perioada 1 iulie 2012 - 30 iunie 2013, fata de 51,5 miliarde de dolari in anul incheiat in iunie 2010.

Astfel, energia a devenit sectorul cu cea mai puternica crestere a exporturilor in cea mai mare economie a lumii. Exporturile de petrol si gaze au urcat cu 68,3% in aceeasi perioada. Exporturile de metale primare si septel au inregistrat de asemenea cresteri puternice, noteaza FT.

Pe total materii prime si marfuri, exporturile SUA au crescut cu 32,7% in ultimii trei ani.

Presedintele Barack Obama a lansat in ianuarie 2010 tinta de dublare a exporturilor SUA in urmatorii cinci ani, vizand in principal revigorarea industriei prelucratoare, sursa traditionala de locuri de munca si salarii bune, care au asigurat dezvoltarea clasei de mijloc americane.

La acea data, economia SUA exporta lunar marfuri si bunuri in valoare de 143 miliarde de dolari pe luna. Din acest total, bunurile reprezentau 99 miliarde de dolari. In luna iunie a acestui an, exporturile Statelor Unite au totalizat 191 miliarde de dolari, din care 134 miliarde de dolari reprezinta bunuri.

#export petrol SUA, #productie petrol SUA, #productie gaze SUA, #export combustibil SUA , #USA