Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:05
2329 citiri
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate

Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013, dar se asteapta in continuare la o scadere lenta a somajului pentru anul viitor.

Bursele din intreaga lume au inregistrat cresteri dupa anuntarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase lun

Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.

Potrivit Comitetului de politica monetara al Fed (FOMC), cresterea PIB-ului american in termeni reali urmeaza sa se situeze intre 2,5% si 3% anual in al patrulea trimestru din 2013. In estimarile precedente, date publicitatii in iunie, FOMC aprecia o crestere cuprinsa intre 2,2% si 2,8% la sfarsitul anului viitor.

In pofida accelerarii cresterii pe care o estimeaza in 2013, Fed isi mentine previziunile sumbre in ceea ce priveste somajul. Banca subliniaza ca rata somajului se va situa intre 8% si 8,2% in medie pe al treilea trimestru din 2012 si la 7,6% - 7,9% un an mai tarziu, departe de ocuparea deplina a fortei de munca, cu un somaj intre 5,2% si 6%.

Comitetul, care a anuntat joi noi infuzii de lichiditati in circuitul financiar pentru a sustine relansarea pietei fortei de munca, a revazut in scadere estimarile pentru 2012, la 1,7% - 2%, fata de 1,9% - 2,4% anterior.

Pentru 2012, Fed este mai pesimista decat Casa Alba. Administratia de la Washington a anuntat in august ca tinteste o crestere de 2,6% anual in al patrulea trimestru, ce ar duce la o crestere a PIB pe intreg anul de 2,3%.

Previziunile guvernamentale pentru 2013 (2,6%) se inscriu in partea superioara a intervalului estimarilor Fed si corespund unei cresteri anuale a PIB de 2,7%.

In ce priveste inflatia, FOMC a revizuit in crestere estimarile pentru anul in curs, la 1,7% - 1,8% (fata de 1,2% - 1,7% in iunie) si anticipeaza o majorare a preturilor cuprinsa intre 1,6% si 2% in 2013 si 2014, in timp ce obiectivul sau este de a mentine inflatia la 2% pe termen mediu.

Ce presupune planul de stimulare economica al Fed

Decizia Fed de a lega achizitionarea de actiuni direct de conditiile economice reprezinta o masura fara precedent care marcheaza o extindere semnificativa a eforturilor institutiei de a reduce rata somajului in SUA. Bursele din intreaga lume au inregistrat cresteri dupa anuntarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni.

Spre deosebire de precedentele achizitii de obligatiuni, acum Fed a anuntat ca va cumpara doar obligatiuni garantate prin ipoteci, sperand ca prin redresarea pietei imobiliare sa ajute economia SUA.

"Situatia angajarilor ramane o preocupare serioasa. Desi economia pare sa se redreseze moderat, nu creste suficient de rapid pentru a decide o scadere a ratei somajului", a afirmat Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale a SUA.

Prin achizitionarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, Fed spera sa reduca ratele ipotecilor, ajutand astfel piata imobiliara si incurajand investitorii sa achizitioneze si alte active, cum ar fi bonduri corporative, ceea ce va duce la scaderea randamentelor. Aceste reduceri ale costurilor de imprumut ar trebui sa stimuleze creditarea si cresterea economiei americane, sustin oficialii Fed.

Acestia au anuntat ca intentioneaza sa mentina dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana la mijlocul anului 2015, extinzand astfel perioada anuntata initial, la finele lui 2014.

"Daca perspectiva pietei muncii nu se va imbunatati substantial, Fed va continua sa achizitioneze obligatiuni garantate prin ipoteci, va initia achizitii suplimentare de active si se va folosi si de alte instrumente de politica monetara pana cand va avea loc o imbunatatire a situatiei economiei, in contextul stabilitatii preturilor", se arata in declaratia Fed.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fed SUA crestere economica, #previziuni crestere economica SUA, #Fed economie SUA, #somaj sua , #USA