Fitch confirma ratingul Statelor Unite la 'AAA ' cu perspectiva negativa

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 17:00
1228 citiri
Fitch confirma ratingul Statelor Unite la 'AAA ' cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul Statelor Unite la 'AAA' cu perspectiva negativa din cauza nivelului in continuare 'ridicat' al datoriei publice americane, transmite AFP.

Mentinerea ratingului maxim este o dovada a 'bazelor economice solide' ale primei puteri economice mondiale, precum si a 'progreselor' inregistrate in reducerea deficitului, explica agentia de evaluare intr-un comunicat.

Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a accelerat in primul trimestru, la +1,8% in ritm anual, in timp ce deficitul bugetar ar putea sa scada cu peste 40% in cursul exercitiului fiscal 2013, sub efectul taierilor bugetare automate si al majorarii impozitelor.

Conform Fitch Ratings, sfarsitul anuntat al politicii monetare relaxate a bancii centrale americane (Fed) ar putea interveni 'gradat' si 'ordonat', fara sa afecteze cresterea economica a tarii.

Agentia justifica mentinerea perspectivei negative prin 'stabilizarea datoriei publice la nivel ridicat', ce expune finantele publice unor eventuale 'socuri'. Potrivit clasamentului intocmit de Fitch, Statele Unite sunt tara notata cu 'triplul A' avand cea mai mare valoare a raportului datorie/PIB (peste 100% in prezent, precizeaza agentia).

Perspectiva economica inseamna ca Fitch ar putea sa scada ratingul in urmatoarele luni in functie de circumstante. In comunicatul amintit, agentia mentioneaza ca va recurge la o noua evaluare a datoriei americane 'in intervalul pana la sfarsitul lui 2013'.

In luna august 2011, concurentii de la Standard&Poor's au retrogradat SUA la 'AA plus' de la 'AAA', pe fondul disputelor din Congres cu privire la majorarea plafonului de indatorare. La inceputul acestei luni, ei au imbunatatit perspectiva de rating a Statelor Unite pana la 'stabila' de la 'negativa', ca urmare a diminuarii riscurilor fiscale.

#ratingul Statelor Unite, #rating sua, #Fitch SUA AAA , #USA