Fitch depuncteaza economia Statelor Unite

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 10:39
1067 citiri
Fitch depuncteaza economia Statelor Unite

Fitch a revizuit perspectiva ratingului AAA al Statelor Unite la negativa, recomandand Washingtonului sa prezinte pana in anul 2013 un plan credibil de reducere a deficitului bugetar pentru a evita retrogradarea.

Decizia a fost anuntata luni seara dupa inchiderea sedintei de tranzactionare pe bursa de la New York, transmite Reuters citat de Mediafax.

O comisie speciala creata in vara in Congresul SUA cu mandatul de a gasi, pana in decembrie, masuri de reducere a deficitului bugetar si datoriei publice la care sa subscrie ambele partide dominante, cel Republican si cel Democrat, a anuntat saptamana trecuta ca negocierile s-au incheiat fara rezultat, politicienii esuand toate incercarile de a ajunge la un consens pe probleme esentiale pentru ordonarea finantelor publice ale Statelor Unite.

"Perspectiva negativa reflecta scaderea nivelului de incredere a Fitch ca vor fi aprobate la timp masurile fiscale necesare pentru a aduce finantele publice ale SUA pe o directie sustenabila si pentru a asigura ratingul suveran AAA", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Esecul asa-numitei "supercomisii", formata din sase democrati si sase republicani, a declansat taieri automate ale cheltuielilor publice de 1.200 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, care vor afecta atat programe guvernamentale derulate pe plan intern, cat si investitiile de natura militara.

Standard & Poor's (S&P) a redus la inceputul lunii august in premiera ratingul SUA de la AAA la AA+, acuzand divergentele politice de la Washington care impiedica adoptarea unor masuri concrete de reducere a deficitului bugetar si datoriei publice. S&P a mentinut perspectiva negativa atribuita ratingului Statelor Unite.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului SUA pe 2 august, insa a reconfirmat ratingul de top Aaa.

S&P si Moody's au anuntat la inceputul saptamanii trecute ca esecul "supercomisiei" nu va avea un impact imediat asupra ratingului SUA.

Moody's a avertizat insa miercuri Washingtonul ca ratingul ar putea fi in pericol daca Congresul va "da inapoi" de la taierile automate de 1.200 miliarde de dolari, care vor incepe sa-si faca efectul din 2013, pe o perioada de 10 ani.

#Fitch rating SUA 2011, #retrogradare rating sua, #datorie sua , #USA