Gerul - dusmanul masinii dumneavoastra

Vineri, 02 Decembrie 2005, ora 09:16
1327 citiri

1. In cazul in care peste noapte s-a format gheata groasa pe parbriz si pe restul geamurilor, solutia folosirii unei raclete de plastic cu care sa raschetati gheata nu este cea mai fericita: pe langa efortul intens depus, veti descoperi ca parbrizul 1. In cazul in care peste noapte s-a format gheata groasa pe parbriz si pe restul geamurilor, solutia folosirii unei raclete de plastic cu care sa raschetati gheata nu este cea mai fericita: pe langa efortul intens depus, veti descoperi ca parbrizul s-a zgariat rau de tot si va poate pune in dificultate mai ales pe timp de noapte. De preferat este sa coborati mai devreme la masina si incepeti "incalzirea": cu apa rece, cu spirt medicinal, cu spray degivrant, la care se adauga sistemul propriu de incalzire al masinii, fixat pe pozitia parbriz. Toate aceste variante sunt mai bune decat sa ciopliti in parbriz gheata. Unii posesori, mai in varsta, prefera sa aseze un carton in dreptul parbrizului, pe care il fixeaza cu stergatoarele.

2. Nu deschideti geamurile masinii pana ce nu s-au dezghetat complet, mai ales in cazul geamurilor electrice. Sunt cunoscute cazurile la unele marci de automobile la care o componenta de plastic prezenta la sina de culisare sus/jos se rupe din cauza efortului pe care geamul il depune din cauza ghetii. Riscati sa ramaneti cu geamul blocat inchis, sau mai rau cu el deschis. Nu este un caz fericit mai ales daca afara sunt temperaturi cu minus, iar dumneavoastra mergeti cu o folie de plastic lipita in locul geamului.

3. Este indicat sa ungeti chederele masinii inainte sa dea inghetul, pentru ca de multe ori se lipesc de usa si nu mai puteti intra in habitaclu. Un spray cu silicon sau chiar o carpa usor imbibata in antigel auto va ajuta sa nu inghete chederele si sa aveti surprize de dimineata. La fel este foarte bine sa aveti unse yalele masinii cu vaselina si sa fiti pregatiti pentru momentul in care cheia nu mai vrea sa intre in butucul usii, pentru a descuia. Nu este cazul sa va speriati, daca posedati inchidere centralizata, intrucat sistemul ingheata foarte rar si numai daca este prost intretinut.

4. De preferat sa nu lasati masina cu frana de mana trasa, ci numai in treapta intai de viteza. De multe ori, de la frig, cablul de la frana de mana ingheata si riscati sa nu puteti pleca de pe loc. Mai rau, la masinile cu jante de aliaj, in cazul in care au fost proaspat spalate riscati sa inghete garniturile de la etriere si sa ramana o roata infranata, de la apa care s-a infiltrat in tot sistemul de franare.

5. Nu folositi stergatoarele de parbriz, daca nu sunteti siguri ca s-au dezghetat complet lamele si nu ascund mici cioburi de gheata, care risca sa fie plimbate pe intreg parbrizul si sa il zgarie.

Banii Nostri