Obama: Economia americana ar putea suferi un "soc enorm" in martie

Joi, 28 Februarie 2013, ora 10:24
1310 citiri
Obama: Economia americana ar putea suferi un "soc enorm" in martie

Taierile bugetare din SUA, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 martie, vor reprezenta o cura "inutila" de austeritate, iar economia americana va suferi un "soc enorm" din cauza acestora, a avertizat presedintele Barack Obama.

Luand cuvant in cursul serii in fata unor oameni de afaceri, la Washington, Obama a insistat din nou asupra consecintelor concrete ale curei de austeritate ce va intra, vineri, treptat in vigoare in lipsa unui acord, putin probabil in viitorul apropiat, intre democrati si republicani, potrivit AFP.

Liderul de la Casa Alba a subliniat ca efectele reducerilor de cheltuieli de 85 de miliarde de dolari ce vor avea loc pana la incheierea anului bugetar, in septembrie, vor semana cu un "bulgare de zapada".

Consecintele nu se vor face simtite "in prima saptamana, in primele doua, in primele trei saptamani, daca firma dumneavoastra nu este direct legata de Departamentul Apararii", bugetul cel mai afectat in urma reducerilor, a dat el asigurari.

Pe termen lung insa, "va reprezenta un soc enorm pentru economie. Atat sectorul privat, cat si sectorul public sunt de parere ca vom pierde 0,6 procente din cresterea economica", a reamintit seful statului american. "Asta inseamna ca mai putini consumatori vor avea bani. Asta inseamna ca economia mondiala va fi mai slaba"

, a continuat Barack Obama.

"Cel mai rau e ca (aceasta cura de austeritate) este absolut inutila", a mai afirmat el, repetand increderea sa intr-o "abordare echilibrata" pentru reducerea deficitului bugetar, si anume taieri, dar si o majorare a impozitelor pentru cetatenii cu venituri foarte mari.

"Este ce le-am propus prietenilor republicani in decembrie", a argumentat Obama. "Nu este o chestiune tehnica, este o chestiune politica. Problema este de a sti daca va exista vointa din partea tuturor pentru a se face compromisuri reale", a spus presedintele democrat.

Barack Obama urmeaza sa se intalneasca vineri la Casa Alba cu liderii grupurilor parlamentare, dupa ce taierile automate vor fi intrat deja in vigoare.

#taieri bugetare SUA, #austeritate SUA, #soc economie SUA, #Obama taieri bugetare , #USA