Obama va efectua primul turneu in Africa in perioada 26 iunie-3 iulie

Marti, 21 Mai 2013, ora 08:38
1194 citiri
Obama va efectua primul turneu in Africa in perioada 26 iunie-3 iulie

Presedintele american Barack Obama va efectua primul sau mare turneu african de cand se afla la putere, in Senegal, Africa de Sud si Tanzania.

Presedintele american se va afla pe paman african in perioada 26 iunie-3 iulie, a anuntat luni Casa Alba, citata de AFP.

Consiliul pentru Securitate Nationala (NSC), cabinetul de politica externa al lui Obama, a anuntat vizitele pe contul sau de Twitter, precizand ca Prima Doamna Michelle Obama va participa la turneu, fara a furniza mai multe detalii pentru moment.

Obama, nascut in Statele Unite, cu o mama americana si un tata kenyan, a vizitat pana in prezent, in calitate de presedinte, o singura tara din Africa, si anume Ghana, in iulie 2009.

Michelle Obama a efectuat un turneu in Africa australa in iunie 2011, in cursul caruia s-a intalnit cu fostul presedinte si erou al luptei impotriva apartheidului, Nelson Mandela.

La sfarsitul lui martie, Obama i-a primit pe noul sau omolog senegalez Macky Sall si pe alti trei lideri africani alesi, salutand "democratiile solide si emergente" din tarile acestora.

In iunie 2012, Obama si-a prezentat strategia pentru dezvoltarea Africii, cu obiectivul de a intari securitatea si democratia pe un continent care se confrunta cu amenintarea Al-Qaida si cu o ofensiva economica chineza.

Acest plan vizeaza incurajarea potentialului economic "senzational" al continentului in materie de crestere pentru a scoate milioane de africani din saracie, pe un continent asociat cu conditii mizere de viata si conflictele, insistand asupra a patru puncte, si anume intarirea institutiilor democratice, stimularea cresterii si a investitiilor, acordarea de prioritate pacii si securitatii si promovarea dezvoltarii.

Administratia a subliniat progrese inregistrate in Africa in cursul mandatului lui Obama, ca de exemplu formarea statului Sudanul de Sud sau trimiterea fortelor speciale pentru a ajuta trupele africane sa il captureze pe rebelul ugandez Joseph Kony.

Intr-un discurs sustinut in Parlamentul din Ghana in iulie 2009, Obama a declarat ca desi continentul are nevoie de donatii si sustinere internationala, "viitorul Africii apartine africanilor".

#Barack Obama vizita Africa, #Barack Obama turneu Africa, #Barack Obama Africa , #USA