Politica externa a SUA, amenintata de taierile bugetare

Joi, 21 Februarie 2013, ora 10:50
1400 citiri
Politica externa a SUA, amenintata de taierile bugetare

Politica externa a Statelor Unite ale Americii este amenintata de taierile severe ale bugetului federal, care ar urma sa intre in vigoare din martie 2013, avertizeaza secretarul de Stat John Kerry, care subliniaza ca SUA este o "natiune indispensabila" si "exceptionala".

Kerry sustine astfel apararea bugetului actual al Departamentului de Stat, cu zece zile inainte ca taierile bugetare sa se faca automat in lipsa unui acord intre democrati si republicani in Congres, transmite AFP, conform Mediafax.

"Cele mai mari provocari ale politicii externe americane din prezent nu sunt in mainile diplomatilor, ci in cele ale oamenilor politici din Congres", a declarat Kerry in primul sau mare discurs public in noua functie.

Fostul senator si candidat la alegerile prezidentiale din 2004, expert in relatii internationale si care a devenit un sceptic al interventionismului militar, a declarat, adresandu-se Congresului, ca "trimiterea de diplomati astazi este mai ieftina decat mobilizarea trupelor maine".

Foarte aplaudat, el le-a cerut republicanilor si democratilor sa "gaseasca un acord responsabil pentru a evita taierile (bugetare) nesabuite".

Batalia pentru bugetul american

Marti, presedintele Barack Obama a lansat un avertisment in legatura cu bugetul statului federal american si cu amenintarile de taiere a cheltuielilor.

"In cazul in care Congresul lasa aceasta ghilotina sa cada, ea va pune in pericol capacitatea noastra militara de interventie si va submina investitiile creatoare de locuri de munca in educatie, energie si cercetare medicala", a avertizat el.

"Sunt de acord cu presedintele Obama: nu exista nimic in batalia bugetara actuala care sa ne ceara sa luam decizii proaste, care sa ne oblige sa invocam pretexte sau sa ne retragem. Este timp pentru a continua sa ne angajam (...). Nu este o optiune, este o necesitate", a lansat secretarul de Stat.

Cu cateva zile inainte de primul sau turneu in strainatate - in Europa si Orientul Mijlociu - Kerry a insistat: "America nu este exceptionala doar pentru ca noi spunem ca este, Noi suntem exceptionali pentru ca facem lucruri exceptionale".

"Sub conducerea presedintelui Obama si prin cooperarea Congresului (...) vom continua sa deschidem calea in calitate de natiune indispensabila", a conchis Kerry.

#politica externa SUA, #tarieri bugetare SUA, #relatii externe SUA , #USA