Prea scump si pentru SUA: Aviatia militara va ramane curand fara bani pentru avioane noi

Marti, 24 Mai 2016, ora 13:45
8470 citiri
Prea scump si pentru SUA: Aviatia militara va ramane curand fara bani pentru avioane noi
Foto: Wikimedia

US Air Force nu isi mai poate permite sa modernizeze flota de aeronave dupa 2021, conform bugetului actual, dupa cum au constatat chiar reprezentantii Pentagonului.

Aviatia militara americana va fi nevoita sa retraga mai multe aeronave decat reuseste sa cumpere, in urmatorii ani, daca nu primeste mai multi bani de la bugetul de stat, relateaza Defense News.

O criza anuntata

Doar 5 ani vor mai putea americanii sa tina pasul cu programul de reinnoire a parcului de aeronave, dupa 2021 flota de avioane si elicoptere de atac urmand sa scada dramatic.

Calculele facute de oficialii din Pentagon arata ca flota de aeronave militare va atinge un minim al ultimelor decenii in 2026, moment in care numarul total al aparatelor de zbor va cobori la 13.109 unitati, de la 14.005 cate sunt functionale in prezent.

Pana si trupele speciale vor fi afectate de aceasta scadere, in urmatorii 10 ani numarul aparatelor de zbor folosite de catre elita militara urmand sa scada de la 470 la 410, conform documentelor inaintate Congresului american.

Congresmanii au aprobat mentinerea a 1.900 de avioane de atac in flota aviatiei americane dupa 2021, dar sunt destule semne de intrebare privind posibilitatile financiare ale USAF de a indeplini acest obiectiv.

In prezent, aviatia americana are 1.971 astfel de aeronave in inventar, incluzand modelele A-10 Warthog, F-15, F-16, F-22 si F-35A.

Uzura fizica

Anterior prezentarii programului multianual, oficialii din Departamentul de Aparare al SUA au discutat si posibilitatea retragerii avionului de vanatoare A-10 din dotarea aviatiei americane, dar varianta finala pare sa rezide in modernizarea aeronavei, tinand cont de costurile reduse de productie si bunele rezultate dovedite de avion in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.

Congresul american a insistat pentru relansarea productiei dronelor Raptor F-22, dar oficialii din Pentagon se opun acestei idei, motivand ca proiectul a atins deja costuri exorbitante.

In schimb, 31 de avioane F-35 vor fi adaugate in inventarul marinei in cursul anului viitor, mentinand parcul de aeronave al US Navy aproape de targetul stabilit in cadrul programului de reinnoire a flotei adoptat in 2014.

Cu toate acestea, marina intampina dificultati in inlocuirea avioanelor F-18 Hornet, actualele avioane de vanatoare aflate pe portavioanele americane fiind la limita uzurii fizice.

O problema importanta o reprezinta si scaderea numarului de avioane de antrenament, pregatirea pilotilor urmand sa aiba de suferit ca urmare a scaderii numarului de aeronave de la 2148, la 1916, in urmatorii 10 ani.

#buget aviatie SUA, #flota avioane militare SUA, #armata americana , #USA