Rata somajului din SUA a scazut la 7,6% in martie

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 09:55
1850 citiri
Rata somajului din SUA a scazut la 7,6% in martie

Rata somajului in SUA a scazut cu 0,1% luna martie, chiar daca luna trecuta economia americana a creat doar 88.000 de locuri de munca, cel mai mic numar din ultimele noua luni, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american.

Departamentul american al Muncii a informat ca luna trecuta rata somajului a scazut pana la 7,6%, de la 7,7% in luna aprilie. Chiar daca este vorba de cea mai scazuta rata a somajului din ultimii patru ani, scaderea se datoreaza in principal faptului ca un numar mare de persoane au incetat sa caute un loc de munca.

In schimb, numarul locurilor de munca create de economia americana a scazut la 88.000 in martie de la 268.000 de noi locuri de munca create in luna februarie, transmit AFP si Reuters.

Este cel mai mic numar inregistrat dupa luna iunie 2012 si mult sub estimarile analistilor care se asteptau ca economia americana sa creeze 192.000 de locuri de munca.

"Atunci cand numarul locurilor de munca create scade sub 100.000 trebuie sa incepi sa-ti faci griji", a declarat Paul Dales, economist la Capital Economics.

Incetinirea ritmului de creare de noi locuri de munca ar putea sa-i faca pe conducatorii Rezervei Federale mai increzatori cu privire la continuarea masurilor de stimulare a economiei. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat anterior ca piata muncii trebuie sa arate o imbunatatire semnificativa inainte de relaxarea masurilor de stimulare.

Separat, Departamentul Comertului a anuntat ca deficitul SUA a inregistrat o scadere surprinzatoare in luna februarie, in conditiile in care importurile de petrol au atins cel mai scazut nivel de dupa luna martie 1996.

Deficitul comercial al SUA a coborat pana la 43 miliarde de dolari in luna februarie, de la 44,5 miliarde de dolari in luna ianuarie. Cifrele oficiale contrazic estimarile analistilor care se asteptau la o usoara crestere a deficitului comercial al SUA pana la 44,7 miliarde de dolari.

#somaj sua, #locuri munca sua, #criza economica SUA, #deficit comercia SUA , #USA