Reguli mai stricte privind rezervele de capital pentru bancile americane

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:55
1413 citiri
Reguli mai stricte privind rezervele de capital pentru bancile americane

Banca centrala a SUA (Federal Reserve -Fed) a aprobat marti majorarea capitalului pe care bancile sa-l tina in rezerva pentru a face fata unor pierderi neasteptate, in ideea de a evita o repetare a crizei financiare din 2008.

Cei sapte guvernatori ai Fed au aprobat in unanimitate un proiect de 792 de pagini, cunoscut sub denumirea Basel III, convenit in 2010. Normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent, transmite AP.

Pentru a putea intra in vigoare, noile norme de capital Basel III trebuie aprobate si de Comisia federala de asigurare a depozitelor bancare (FDIC) si de Biroul de control al monedei (OCC).

"Gratie acestor revizuiri la normele noastre de capital, organizatiile bancare vor putea sa faca fata perioadelor de stres financiar, contribuind astfel la sanatatea de ansamblu a economiei americane", a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke.

Bancile au facut lobby fata de aceste modificari, sustinand ca le va afecta capacitatea de a acorda credite, insa expertii sustin ca majoritatea marilor banci si-au majorat deja rezervele de capital.

In Europa, la inceputul lunii decembrie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca punerea in practica a noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, va inregistra o usoara intarziere. Conform calendarului initial, aceste norme mai stricte de capital pentru banci trebuiau implementate progresiv incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve capital banci americane, #reglementari banci SUA, #majorare capital banci, #norme capital Basel III , #USA