Rezerva Federala SUA reduce achizitia de obligatiuni si va incheia programul in 2014

Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
1993 citiri
Rezerva Federala SUA reduce achizitia de obligatiuni si va incheia programul in 2014

Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.

Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.

De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.

Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.

Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.

Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le majoreze din nou, a dat asigurari seful Rezervei Federale a SUA.

Ingrijorare pe piete la anuntul lui Bernanke

Indicele bursier Standard & Poor's 500 a inchis miercuri in scadere cu aproape 1,4%, in timp ce randamentul bondurilor de Trezorerie pe zece ani a urcat la 2,36%, cel mai ridicat nivel din martie 2012, in timp ce dolarul s-a apreciat.

Bernanke a subliniat ca reducerea achizitiilor de obligatiuni va sprijini totusi economia iar orice decizie de a incepe retragerea masurilor de stimulare ramane indepartata. De asemenea orice eventuala majorare a ratei dobanzii va fi de asemenea graduala, a adaugat seful Fed.

Cresterea economiei SUA va fi de 3-3,5% in 2014 si de 2,9-3,6% in 2015, in timp ce rata somajului in SUA ar urma sa scada la 6,5-6,8% in trimestrul patru din 2014 si la 5,8-6,2% in ultimele trei luni din 2015, estimeaza oficialii Fed.

Prin achizitionarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, Fed spera sa reduca ratele ipotecilor, ajutand astfel piata imobiliara si incurajand investitorii sa achizitioneze si alte active, cum ar fi bonduri corporative, ceea ce va duce la scaderea randamentelor. Aceste reduceri ale costurilor de imprumut ar trebui sa stimuleze creditarea si cresterea economiei americane, sustin oficialii Fed.

#achizitie obligatiuni SUA, #program Rezerva Federala SUA, #crestere economie SUA, #stimulare economie SUA , #USA