Robert Zoellick: Sper sa nu vad niciodata SUA in pozitia zonei euro

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 11:02
1180 citiri
Robert Zoellick: Sper sa nu vad niciodata SUA in pozitia zonei euro

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a afirmat intr-un interviu acordat luni publicatiei Wall Street Journal ca spera sa nu vada niciodata Statele Unite ale Americii in pozitia in care se afla in prezent zona euro, care a cerut ajutor in lupta contra crizei datoriei.

De fapt, Zoellick a evocat in acest context decizia tarilor din zona euro de a cere Chinei la sfarsitul lunii octombrie sa contribuie la efortul financiar al statelor europene in dificultate, transmite France Presse.

"Sentimentul pe care l-am avut este ca nu as dori sa vad niciodata SUA in pozitia in care s-a aflat Europa la acel summit" - a explicat el, referindu-se la cererea de ajutor formulata de zona euro cu ocazia recentului summit G20.

"N-am putut sa nu ma mir cand am vazut tarile emergente adunate in jurul mesei, uitandu-se la europenii incapabili fundamental sa se organizeze si gandind: ei bine, iata tarile care ne-au dat lectii", a exclamat Zoellick.

"Pentru mine este jenant sau apropiat de inconstienta ca Europa, cu un venit mediu pe cap de locuitor de aproape 40.000 de dolari pe an, se duce sa ceara de pomana Chinei, cu 4.000 de dolari" pe cap de locuitor - a spus presedintele BM.

Zoellick a laudat angajamentul Beijingului la summitul G20 de a reforma modelul sau economic pentru a se baza intr-o mai mica masura pe exporturi.

"Sunt impresionat ca o tara care afiseaza o crestere de 10% anuala in decurs de 30 de ani are prezenta de spirit sa spuna: asteptati, se impune o schimbare de structura. Poate ca unii in SUA si Europa ar trebui sa se gandeasca la o schimbare de structura in economiile lor", a mai subliniat presedintele BM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Robert Zoellick BM, #SUA zona euro , #USA