Sapte giganti americani si-au platit sefii cu sume mai mari decat cele datorate Fiscului

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:30
1519 citiri
Sapte giganti americani si-au platit sefii cu sume mai mari decat cele datorate Fiscului
Foto: T Orange

Sapte dintre cele mai mari 30 de corporatii americane au platit propriilor directori executivi, anul trecut, sume mai mari decat impozitele federale pe profituri, se arata intr-un studiu recent publicat, care este contestat de cel putin una dintre aceste companii.

Din studiu, publicat pe fondul discutiilor de la Washington despre reforma impozitului pe profit, reiese ca cele sapte companii, care in 2013 au raportat, impreuna, profituri brute de peste 74 miliarde dolari in SUA, au primit restituiri de 1,9 miliarde de dolari de la autoritati, prin diferite facilitati.

In acelasi timp, fiecare dintre executivii celor sapte companii au fost platiti, in medie, cu 17,3 milioane de dolari, scrie Reuters.

Aceste sapte companii amintite in studiu sunt Boeing, Ford Motor, Chevron, Citigroup, Verizon Communications, JPMorgan Chase & Co si General Motors.

Cei doi realizatori ai studiului, respectiv Institute for Policy Studies si Center for Effective Government, au aratat ca din studiu reies "defecte profunde in sistemul nostru de impozit pe profit."

Care sunt reactiile celor sapte companii

Drept replica, Verizon a spus ca a platit impozite pe profit de 422 de milioane de dolari in 2013. "Nu oferim o defalcare pe federal si stat (impozite - n.r. ) in acest total; totusi, va pot spune ca cel federal este mai consistent decat suma acordata de Verizon directorului executiv", a spus un purtator de cuvant al companiei.

Boeing a declarat ca impozitele totale din 2013 au fost de 1,6 miliarde de dolari, iar plata a 5 milioane dolari a fost amanata ca urmare a investitiilor in dezvoltare si productie. Un purtator de cuvant al companiei a spus ca nivelul taxelor va fi in crestere pe masura ce vor fi intensificate livrarile modelului 787.

Ca si celelalte companii, si Citigroup a precizat ca nu evita legislatia fiscala. "In 2013, Citi a platit mai mult de trei miliarde de dolari in impozitele pe salarii si mai mult de 95 milioane in alte taxe, printre care si cele imobiliare si de proprietate personala", a declarat un oficial al bancii.

Cei doi producatori de automobile, Ford si General Motors, au precizat ca impozitele din SUA sunt reduse ca urmare a pierderilor fiscale puternice din urma cu cativa ani.

Grup energetic Chevron a spus ca nivelul impozitului federal din 2013, de 15 milioane de dolari, "a fost mult mai scazut decat in mod normal" ca urmare a mai multor factori. Ca si alte companii, cei de la Chevron au subliniat ca platesc impozite la nivel modial.

JPMorgan Chase a refuzat sa comenteze.

#impozite companii SUA, #impozit profit SUA, #salarii CEO companii americane , #USA