Scutul antiracheta din Europa, in pericol

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 11:30
1911 citiri
Scutul antiracheta din Europa, in pericol

Negocierile privind bugetul ce au loc in Congresul american ar putea ameninta planurile de desfasurare ale unui scut antiracheta din Europa.

Negocierile privesc domeniile in care SUA ar putea face reduceri de 1.200 miliarde de dolari. In cazul in care membrii Congresului american nu ajung la un consens, reducerile bugetare vor afecta toate domeniile, inclusiv bugetul apararii, scrie Associated Press, citata de Agerpres.

Desi nu se stie ce cheltuieli militare vor fi reduse, un program costisitor destinat in primul rand apararii Europei este putin probabil sa fie crutat, apreciaza Associated Press.

Sistemul antiracheta vizeaza apararea statelor membre NATO de o posibila contracarare din partea Iranului. In conditiile in care Statele Unite se plang adesea ca au o contributie disproportionat de mare la NATO, apararea antiracheta ar putea fi in mod special vulnerabila la reducerile bugetare.

Reducerile bugetare din SUA ar putea afecta si numarul militarilor americani din Europa. Reducerile soldatilor continua, dupa ce din cei 40.000 de soldati cati erau in 1989, au mai ramas 20.000 in prezent.

#scut antiracheta, #reduceri bugetare SUA , #USA